Чубриловић: Хрватска у "Олуји" етнички очишћена од Срба

Срна
Чубриловић: Хрватска у "Олуји" етнички очишћена од Срба

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је, поводом обиљежавања 4. августа, Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја", да је у тој акцији Хрватска етнички очишћена од 250.000 Срба што није успјело ни усташким властима Независне Државе Хрватске /НДХ/.

"То етничко чишћење пола милиона Срба из Хрватске, највећи је злочин почињен у протеклом рату на просторима бивше Југославије. Тужно је да више од двије деценије хратска држава није осудила овај злочин, није казнила одговорне за убиства српских цивила и заробљених војника, за паљење и уништавање српске имовине", рекао је Чубриловић.

Он је нагласио да помирења на овим просторима нема без искреног покајања и признавања злочина почињеног у име властитог народа или државе, саопштено је из Народне скупштине Српске.

"Жалосно је што модерна, европска држава Хрватска дан када је протјерала стотине хиљада људи, који су вијековима живјели на том простору, данас слави као дан побједе", додао је Чубриловић.

Он је рекао да радује чињеница да је Његова светост патријарх српски Порфирије у уторак у Смиљану освештао цркву у којој је крштен Никола Тесла и чији парох је био његов отац Милутин, пружајући на овај начин наду Србима прогнаним из Хрватске да њихов идентитет није могуће избрисати.

"Веома је значајно што Србија и Република Српска већ неколико година заједно обиљежавају годишњицу `Олује` и на тај начин његују културу сјећања на етничко чишћење српског народа како се никада не би заборавила патња и страдање кроз које је наш народ прошао", рекао је Чубриловић.

Хрватске снаге су 4. августа 1995. године напале Републику Српску Крајину - територију формално под заштитом мировних снага УН, начинивши низ злочина и протјеравши 250.000 Срба.

У злочиначкој акцији "Олуја" је, према евиденцији "Веритаса", 1.872 Срба погинуло и нестало.

Хрватска војска је током офанзиве и након пада Крајине починила злочине над српским цивилима, а спаљено је више од 22.000 српских кућа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана