Црногорци и Албанци објавили узрок историјског нестанка струје

Независне
Foto: Дневник.хр

ПОДГОРИЦА, ТИРАНА - Прекид у снабдијевању струјом погодио је данас Црну Гору, БиХ, Албанију и већи дио хрватске обале, фирме су морале затворити врата, семафори нису радили, а људи су остали без климе усред топлотног таласа

Како јавља Ројтерс, црногорски министар енергетике рекао је да је прекид рада узрокован наглим повећањем потрошње електричне енергије усљед високих температура, али и самом врућином.

Системи дистрибуције електричне енергије повезани су у државама широм Балкана, подсјећа Ројтерс, преноси Индекс.

"Квар је настао као посљедица великог оптерећења мреже, наглог повећања потрошње струје због високе температуре и самих високих температура", рекао је црногорски министар енергетике Саша Мујовић у телевизијском преносу.

Струје, а понегдје интернета, нестало је око 12.30, наводи Ројтерс додајући да су оператери електроенергетских система балканских држава рекли да су почели обнављати опскрбу до средине послијеподнева.

Саобраћај је заустављен у многим градовима док су температуре у дијеловима регије достизале 40 степени.

Многи су остали без воде у Подгорици јер су пумпе престале радити, извијестили су мјештани. Искључили су се клима-уређаји, а у трговинама се топио сладолед.

Саобраћајни колапс забиљежен је и у Сплиту, у којем су одјекивале сирене хитне помоћи. Стручњаци још покушавају утврдити одакле је кренуо квар.

Што кажу Албанци?
Албанска министрица енергетике Белинда Балуку рекла је да је дошло до квара на интерконектору између Албаније и Грчке и да је чула да су сличне околности биле у Црној Гори и дијеловима Хрватске и БиХ.

Потпуна истрага ће потрајати, али ране анализе сугерирају да су "велике количине енергије у пријеносном суставу и врло високе температуре створиле овај технички проблем", додала је Балуку у видеообраћању.

Санбдијевање електричном енергијом у Албанији поновно је успостављено у року од пола сата, али је земља и даље изложена високом ризику од даљих искључења јер је потрошња струје и ниво топлоте и даље висок, рекла је.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана