Црнковић: Продужетак рада нуклеарке "Кршко" значи више радиоактивног отпада

Срна
Црнковић: Продужетак рада нуклеарке "Кршко" значи више радиоактивног отпада

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић сматра да је на продужетак рада Нуклеарне електране "Кршко" утицала енергетска криза и да то значи више радиоактивног отпада на граници БиХ.

Црнковић је рекао Срни да је сам продужетак рада у почетку процедуре био неизвјестан, али да је почетком енергетске кризе било очигледно да ће рад нуклеарке бити продужен за још 20 година, без обзира на забринутост када је ријеч о безбједности овог постројења, а која се примарно могла чути из Аустрије.

"Продужетак рада овог нуклеарног објекта није ништа више до брига више за БиХ. Сваким даном и сатом више, колико ради та нуклеарна електрана, настаје више радиоактивног отпада, чију половину Хрватска намјерава преузети из Словеније и довести непосредно уз границу са БиХ", рекао је Црнковић, који је члан Експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори.

Црнковић је навео да је депоновање радиоактивног отпада уз саму ријеку Уну, која је један од највреднијих природних ресурса Балкана, ништа друго до еколошка агресија и омаловажавање свега што грађани и инстицуије из БиХ говоре годинама.

"Хрватска ће имати економску и енергетску добит од рада нуклеарке, а на нас и наше будуће генерације намјеравају пребацити ризик живота уз радиоактивни отпад. Треба свакако додати да Хрватска, осим радиоактивног отпада из Нуклеарне електране жКршкож, уз саму границу са БиХ на исти локалитет планира допремити и друге опасне отпаде, од медицинских до цијелог спектра другог отпада", рекао је Црнковић.

Хрватски Фонд за збрињавање радиоактивног отпада са сједиштем у Загребу објавио је данас да је Нуклеарна електрана "Кршко" добила еколошку сагласност за продужење погонског вијека са 40 на 60 година, до 2043. године.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора у општини Двор, на самој граница са БиХ.

На овој локацији планирана је и изградња Центра за збрињавање радиоактивног отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана