Црнковић о Трговској гори: Упитни резултати хрватског истраживања

СРНА
Црнковић о Трговској гори: Упитни резултати хрватског истраживања

НОВИ ГРАД - Предсједник Удружења "Грин тим" Нови Град Марио Црнковић рекао је да су упитни резултати истраживања које је Хрватска спровела на Черкезовцу, локацији планираној за изградњу центра за збрињавање радиоактивног отпада, с обзиром на то да прије тога није завршено деминирање ове локације.

Црнковић је рекао Срни да је Хрватска обавила најважнија геолошка, хидролошка и друга истраживања која подразумијевају теренске обиласке на локацији Трговска гора.

"Апсурд је да још нису деминирали ово подручје. Резултати истраживања не могу ни у ком случају бити посматрани као свеобухватни, поготово јер се у потпуности игнорише ријека Уна, подручје општине Нови Град, као и БиХ уопште", указао је Црнковић.

Он је нагласио да БиХ мора кренути са финализацијом научне и друге аргументације, те припремом правне борбе, ангажманом озбиљне међународне правне куће, која има озбиљне референце и историју успјеха када је ријеч о заступању пред међународним судовима.

На сјеверном подручју локације планиране за центар за збрињавање радиоактивног отпада на Черкезовцу данас ће бити уништена заостала минско-екплозивна и неексплодирана средства, саопштено је из Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нуклеарне електране "Кршко" са сједиштем у Загребу.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране "Кршко", као и постојећи институционални отпад, складишти на локацији Трговске горе у општини Двор, на самој граници са БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана