Црна Гора одбила Додиков позив за учешће у изградњи ХЕ Бук Бијела

ГС
Црна Гора одбила Додиков позив за учешће у изградњи ХЕ Бук Бијела

ПОДГОРИЦА - Министарство енергетике и рударства Црне Горе одбило је позив предсједника Републике Српске Милорада Додика о учешћу те државе у изградњи ове хидроелектране.

- За Министарство енергетике и рударства Црне Горе питање изградње хидроелектране „Бук Бијела“ завршено је још 2004. године скупштинском Декларацијом о заштити ријеке Таре, али и УНЕСКО извјештајем из 2005. године чиме је стављена тачка на идеје о градњи хидроелектрана на овом подручју које би могле утицати на „сузу Европе“ - наведено је из овог ресора подгоричким “Вијестима”.

То је одговор на питање да ли би Црна Гора могла учествовати у овом пројекту, ако би, према најавама, висина бране била нижа чиме акумулација не би улазила на територију Црне Горе и не би имала утицај на заштићено подручје ријеке Таре.

-У стратешким документима Црне Горе тај дио се не третира у енергетском смислу, као ни у бизнис плановима ЕПЦГ. Министарство енергетике и рударства се неће бавити хипотетичким ситуацијама, већ релевантним показатељима и документима и важећом легислативом Црне Горе која забрањује градњу на том простору. Што се тиче процјена утицаја на животну средину, ту је надлежно министарство у чијем ресору је екологија - наведено је у одговору овог Министарства.

Додик је прошле седмице, на састанку са предсједником црногорске Скупштине Андријом Мандићем, упутио позив Црној Гори да се укључи у пројекат изградње хидроелектране “Бук Бијела” на Дрини код Фоче и да га више не блокира.

У саопштењу из Додиковог кабинета је тада наведено да “уколико има настојања да се Црна Гора врати у тај пројекат, предсједник Милорад Додик изразио је спремност да то прихвати”.

-Ми нудимо Црној Гори да се укључи у овај мегапројекат. Ако неће, онда да нас не блокирају - поручио је Додик.

Он је рекао да пројекат сада не задире и не потапа воде у Црној Гори. Навео је и да Црна Гора већ дуже вријеме поставља проблем за Билећко језеро, као и да су тражили “да се одржи састанак у Требињу на коме ће учествовати министри енергетике и директори електроприведа, као и други важни људи и да се кроз договор то рјешава”.

 

Влада Црне Горе, чији је предсједник био Мило Ђукановић је у априлу 2004. године дала начелну сагласност да са Републиком Српском гради ХЕ “Бук Бијела”. Тада је предвиђана висока брана, а њена акумулација долазила би до ушћа Таре и Пиве на црногорској територији.

Након тога дошло је до протеста еколошких организација и грађана, који су против изградње скупили преко 11 хиљада потписа и предали петицију Скупштини. Парламент је у децембру исте године гласовима опозиције, дијела мањинских странака и СДП-а усвојио Декларацију о заштити ријеке Таре.

Након тога у Републици Српској је рађен нови пројекат којим је предвиђена нижа висина бране, а додата је још једна хидроелектрана на Дрини, низводно близу Фоче.

Затим су пројекат њихове изградње започеле Српска и Србија, којр су о томе потписали споразум 2020. године. Финансијери би били „Електропривреда Србије“ и „Електропривреда Републике Српске“ кроз заједничко предузеће “Хидроелектроенергетски систем Горња Дрина”.

Расписан је и тендер за извођаче, а протеклог љета достављене су три кинеске понуде.

Међутим, све је пролонгирано јер су, у међувремену покренута два спора - први пред Уставним судом БиХ око концесија, јер представници власти на нивоу БиХ који долазе из ФБиХ сматрају да имовина у граничном појасу „не припада ентитетима већ држави БиХ“, а други пред УНЕСКО-ом, којег је иницирала Црна Гора „због могућег негативног утицаја на Тару“, односно простор Националног парка “Дурмитор”.

Из „Електропривреде Црне Горе“ навели су да прате дешавања у вези са овим споровима, као и да знају да је први спор окончан недавно, јер су двије електропривреде, ЕРС и ЕБиХ постигле договор да добију по 25 посто удјела у овом објекту, а да Република Србија добије преосталих 50 одсто.

-Што се тиче другог спора, јула 2021. године, министарства екологије Црне Горе и Републике Српске договорила су се о формирању експертског тима који ће испитати могући утицај ХЕ „Бук Бијела“ на ријеку Тару у Црној Гори. У јулу 2023. БиХ и Црна Гора основале су заједничку радну групу за рјешавање проблема у вези са пројектом ХЕ „Бук Бијела“. Тада је у договору посредовао секретаријат енергетске заједнице. Из Владе Републике Српске је саопштено да ће урадити додатну еколошку студију како би се анализирали ефекти градње хидроелектране на Национални парк „Дурмитор“ у Црној Гори који је под заштитом организације Унеско. У одлуци Одбора за свјетску баштину је истакнуто да БиХ мора процијенити потенцијални утицај на животну средину пројекта ХЕ „Бук Бијела“, која је планирана на ријеци Дрини у БиХ, на високе природне вриједности Дурмитора и на ријеку Тару. Затражено је од БиХ, Црне Горе и Србије да одрже континуитет рјечног еко-система и неометан ток ријеке, као и да БиХ и Србија морају осигурати и процјену потенцијалних утицаја кроз стратешку процјену утицаја на животну средину, и то у сарадњи са Црном Гором - саопштили су из ЕПЦГ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана