Човићев приједлог измјена Изборног закона за Бећировића неприхватљив

Танјуг
Човићев приједлог измјена Изборног закона за Бећировића неприхватљив

САРАЈЕВО- Бошњачки члан предсједништва БиХ Денис Бећировић критиковао је данас приједлог Хрватског народног сабора и ХДЗ-БиХ о измјени Изборног закона који се односи на избор чланова Предсједништва БиХ, који је изнио Драган Човић, поруком да су асиметрична рјешења апсолутно неприхватљива.

Бећировић каже да су за БиХ "потпуно неприхватљиви" било какви потези који би узроковали „нова“ асиметрична рјешења, дискриминацију, сегрегацију и неједнакост.

Он сматра да би пристајање на асиметричан избор чланова Председништва БиХ имало несагледиво штетне посљедице за будућност државе.

"Избор чланова Предсједништва БиХ регулисан је Уставом БиХ и то питање није могуће решавати законским измјенама које би водиле ка даљим поделама и одступањима од заједничких европских вриједности", навео је Бећировић.

Додао је да је обавеза БиХ да спроводи пресуде Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ, те да уклања све дискриминаторске одредбе.

"Зато и структуру Предсједништва БиХ, начин избора и надлежности треба регулирати на цјеловит начин. Приједлог по којем би се два члана Предсједништва БиХ бирала с комплетне територије једног, односно другог ентитета, док би избор трећег зависо од броја гласова у потенцијално само неколико од десет кантона, представља не само врхунац асиметрије већ и директно негира пресуде Европског суда за људска права које нас обавезују на нашем европском путу. Штавише, такав приједлог је дијаметрално супротан основним демократским начелима о неопходности поштивања једнаке вриједности гласа сваког бирача", навео је Бећировић.

Нагласио је, између осталог, да је у смислу приступа европским интеграцијама, неопходно прихватити принцип општег, једнаког, слободног, директног и тајног права гласа, а то, прије свега, значи прихватити принцип "један човјек – један глас – једнака вриједност", уз максималну заштиту етничких, културних, религијских и других колективних права свих грађана БиХ.

Бећировић сматра да реформисање изборног система у БиХ треба тражити на трагу укупних европских и генерално демократских достигнућа.

"Етнократске политичке елите се налазе у процјепу између властите жеље за одржање статуса кво и онога што обећавају међународној заједници. Тај приступ нас држи у стању перманентне кризе. На сцени је сукоб двије политичке концепције: етно-територијалне која заговара ексклузивни статус и примат етничких група, те грађанске (стразбуршко-бриселске) која даје примат чл. 25. Међународног пакта о грађанским и политичким правима. Не заборавимо, овај пакт је саставни дио Устава БиХ", навео је Бећировић, саопштено је из његовог кабинета.

Данас смо, каже, још одлучнији да зауставимо нове предлоге који би се могли појавити по истој матрици старих етничких подјела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана