Човић: Власти Српске да дефинишу гдје ће бити апелационо одјељење Суда БиХ

Срна
Foto: Klix.ba

БЕЧ - Први замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас у Бечу да, ако већ постоји договор да Апелационо одјељење Суда БиХ треба бити у Републици Српској, онда представници власти у Српској требају дефинисати гђе је најпогодније.

”Не видим са те стране било какво ограничење. То је класично политичко питање, не правно. Надам се да ће на крају бити тако договорено”, појаснио је Човић.

Када је ријеч о санкцијама најближим сарадницима предсједника Републике Српске, Човић је истакао да било какве санкције било коме у БиХ у протеклих 30 година нису ништа добро донијеле.

Човић је оцијенио да пут у ЕУ не иде уз институцију високог представника, било какво тумачење било каквих бонских овлаштења.

“Увјерен сам да отварање преговарачког процеса у основи значи измјештање институције високог представника из БиХ, али и утицаја на Устав и законе у БиХ”, закључио је Човић.

Он је увјерен да ће БиХ наредног четвртка добити позивницу и отворити преговарачки процес са ЕУ.

“Чини ми се да је и ова дијалошка расправа дала допринос том размишљању уз све различитости и богатство које БиХ има”, оцијенио је Човић.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је након панел-дискусије да се у БиХ иде према истом циљу, те да је вријеме да коначно сазрије идеја да нема алтернативе разговору, договору и компромису.

Никшић је истакао да је важно да се праве искораци.

“Искрено се надам да ћемо добити зелено свјетло за отварање преговора, отворити преговоре, а онда сматрам да би то требало да се релаксирају наши унутрашњи односи”, рекао је Никшић новинарима у Бечу.

Говорећи о Закону о суду у БиХ и томе зашто Апелационо ођељење не може да буде у Бањалуци, он је нагласио да је то политичко питање о којем још није постигнут договор, као и да компромис подразумијева да нико не добије 100 одсто и не изгуби 100 одсто.

Никшић је рекао да апелационо ођељење може бити у Источном Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана