Човић: Сутра почињу преговори о формирању власти

Срна
Foto: Кликс

МОСТАР- ХДЗ БиХ сутра почиње преговоре о формирању власти, а први састанак је са странкама такозване осморке, изјавио је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Странке "осморке" чине Социјалдемократска партија БиХ, Народ и правда, Наша странка, Народни европски савез, Босанскохерцеговачка иницијатива - Касумовић Фуад, Покрет демократске акције, За нове генерације и Странка за БиХ.

Састанак ће бити одржан у 11.00 часова у сједишту ХДЗ-у у Мостару.

Он је најавио да је за понедјељак, 14. новембар, у Мостару планиран састанак са делегацијом СНСД-а.

Човић је након сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ рекао новинарима да им је жеља да разговори о формирању власти буду завршни за двије седмице, а да власт на свим нивоима буде формирана до краја године и да се до тада усвоје и буџети за наредну годину.

Он очекује да ће до краја новембра или почетком децембра бити конституисана законодавна власт у кантоналним скупштинама, односно парламентима на нивоу Федерације БиХ и БиХ.

"Ми разговарамо са онима са којима се могу направити легитимне већине", рекао је Човић.

Он је додао да ће се прво утврдити да ли постоји парламентарна већина, а потом ће, евентуално, услиједити прављење коалиције.

"Ако имамо заједнички програм, онда то јесте коалиција. Посљедње четири године сам говорио да немамо коалицију и да је то партнерство, уосталом каква је коалиција ако Савјет министара не засједа. Овај пут је жеља да се направи снажно партнерство на програмској основи која ће бити примарно евроатлантски пакет, правна држава и економско-социјални пакет", навео је Човић.

Човић је поновио да очекује да ће предсједавајући Савјета министара бити из реда ХДЗ-а БиХ.

Он је нагласио да о ресорима није разговарано.

"Постоји један стандард понашања који нигдје није записан када је у питању Савјет министара, а тако је било шест-седам пута, ако је Хрват предсједавајући, онда Бошњаци бирају ресор, па Срби и онда се то ротира", објаснио је Човић.

Он је додао да ће жене бити равноправно заступљене у законодавној и извршној власти.

Човић је истакао да је други критеријум подмлађивање странке.

"То не значи само младост, већ желимо растеретити циклус од посљедњих осам година. Заједнички је став да треба пронаћи особе које могу изнијети овај програм", каже Човић.

Предсједник ХДЗ-а БиХ рекао је да неће бити могуће попунити клубове народа Срба и осталих у Дому народа Федерације БиХ, те да ће Централна изборна комисија БиХ морати изнаћи неко рјешење за тај проблем.

Он је поздравио продужење Мисије Еуфора у БиХ, а коментаришући евентуални улазак хрватских војника у ову мисију рекао је да "не постоји разлог да представници било које војне структуре НАТО-а не буду учесници", те да БиХ то не би требала условљавати с обзиром на то да и сама учествује у мисијама широм свијета. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана