Човић: Шмит треба поништити одлуке свих претходних високих представника

Срна
Foto: Срна

МОСТАР- Предсједник Хрватског народног сабора /ХНС/ у БиХ Драган Човић рекао је данас да је Кристијан Шмит требало да поништи све претходне одлуке високих представника јер су грубо нарушили функционисање дејтонске БиХ, као и да ће Хрвати знати да на адекватан начин заштите своју уставну равноправност.

Човић је послије сједнице ХНС-а рекао да је јасно наглашено да не постоји никаква могућност да се угрози оно што имају Хрвати као равноправан народ у БиХ.

"Знаћемо на адекватан начин у складу са свим правним и политичким средствима заштитити уставну равноправност конститутивног народа, наше легитимне представнике. Не само на начин како је то неко замислио кроз цензус од три одсто и Дому народа, него о свему ономе што смо дефинисали заједно са међународним представницима у Мостару", рекао је Човић новинарима.

Он је истакао да ће то бити задатак дјеловања и понашања у наредном периоду.

"Ми само мирним путем желимо рјешавати проблеме у овом циклусу избора који су заказани за 2. октобар. Вјерујем да ћемо у томе имати довољно партнера у међународним институцијама који јасно знају да нема будућности без хрватског народа", рекао је Човић.

Човић је рекао да је ХНС данас исказао жаљење због комуникације у јавности бошњачке политике, као и забринутост због тога да ли ОХР послије протеста у Сарајеву уопште може да дјелује у БиХ.

На питање новинара да ли је могуће да се нешто уради у кратком периоду до избора, Човић је рекао да је свима јасно да није и да ХНС остаје отворен за разговоре.

Он је истакао да нема временског простора да се до избора ишта уради и да се нешто договори.

О протестима у Сарајеву је рекао да улица не може рјешавати проблеме у БиХ, као ни питање хрватског народа.

"Онима који су ушли у блато расизма, подјела, пријетњи и мржње поручујемо да их желимо чувати у блату, све оне говорнике који су у Сарајеву припремали и организовали протесте и све оне који се нису оградили од њих ја им желим да остану у блату мржње", истакао је Човић.

На питање како ће се ХНС поставити према институцији ОХР-а, Човић је рекао да се ХНС јасно опредијелио према ОХР-у, када је у питању ова одлука и све претходне, као и да очекује да свако одговара за своју функцију.

"ОХР има врло јасан закон овдје, поштовати Дејтон и проводити Дејтон, а никако мијењати кључне одредбе Дејтона, поготово не мијењати одлуке Уставог суда БиХ о конститутивности у предмету Алија Изетбеговић или Божо Љубић", рекао је Човић.

Он сматра да у БиХ постоји довољно капацитета и да се мора преузети одговорност. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана