Човић: Сигуран у позитиван одговор о европском путу БиХ

Срна
Човић: Сигуран у позитиван одговор о европском путу БиХ

БЕЧ- Први замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић рекао је на Дипломатској академији у Бечу да је сигуран у позитиван одговор када је ријеч о европском путу БиХ.

Човић је захвалио свима који су учествовали у усвајању свих законских рјешења потребних за испуњавање услова за добијање преговарачког статуса.

"Морамо припремити БиХ за процес који се односи на парламентарну демократију", рекао је Човић током обраћања на панел-дискусији на високом нивоу о будућности БиХ у контексту њеног европског пута.

Он је подсјетио да је бошњачки народ четири пута искористио да бира свог представника у Предсједништву БиХ, истакавши да је то највеће искушење БиХ када је ријеч о ЕУ и положају сва три конститутивна народа.

"Хрватски народ је закинут да има своје представнике у дипломатској мрежи. Са друге стране, Устав прецизно дефинише монетарну улогу Предсједништва. Једнако тако хрватски народ је 16 година закинут за та именовања", указао је Човић и додао да се то може кориговати измјенама Изборног закона.

Вјерујем да странци воде политичке процесе у БиХ

Први замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић рекао је на Дипломатској академији у Бечу како вјерује да странци воде политичке процесе у БиХ и да на то не треба затворити очи.

"Није проблем када нам то даје вјетар у леђа него када се жели направити једна потпуно нова БиХ. Богатство БиХ је да се заштити њена конститутивност и конститутивност три народа", оцијенио је Човић на панел-дискусији.

Панел-дискусија је затворена након питања из публике. Дипломатску академију организовала је Амбасада БиХ у Аустрији о тренутној ситуацији и атмосФери у БиХ, као и о договору о низу реформи које морају бити спроведене с обзиром на одлуку о отварању преговора за статус чланства у ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана