Човић: Сигуран сам да ћемо формирати власт у БиХ у наредних 45 дана

Г.С.
Човић: Сигуран сам да ћемо формирати власт у БиХ у наредних 45 дана

ЗАГРЕБ - Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) и ХДЗ-а БиХ Драган Човић данас је у Загребу, након координације своје странке с ХДЗ-ом Хрватске, рекао како је увјерен да процес формирања власти у БиХ неће трајати дуже од 45 дана.

ХДЗ БиХ и ХДЗ у петак су у Загребу одржали састанак ресорне координације, након којег су изјаве медијима дали Човић и министар инисраних и европских послова Гордан Грлић Радман.

- Ја сам увјерен да ћемо у не дуже од 45 дана завршити овај процес и не очекујем баш било какве проблеме - рекао је Човић два дана након објаве коначних резултата избора у БиХ.

Предсједник ХДЗ-а БиХ рекао је како почетком идућег дана крећу интензивни разговори с другим странкама иако су се већ одржали они неформални, "изван свјетла јавности".

Човић је у Загребу упознао ХДЗ којом ће динамиком ићи ти преговори те како да се дође до "циља да је ове године успостављена сва извршна власт", уз усвојена програмска начела функционисања за идуће четири године, али и буџета.

ХДЗ БиХ жели да се прво договори систем функционисања владе Федерације, "начела на којима ће радити", а да се затим договарају ресори.

Још више приближити БиХ Хрватској

Човић је захвалио хрватском премијеру Андреју Пленковићу, "без којега тешко да бисмо били поносни на резултате избора". Грлић Радман казао је како је за стјецање кандидацијског статуса за Еуропску унију за БиХ важно "што прије могуће" формирати власт како би институције те земље функционисале.

ХДЗ и ХДЗ БиХ ресорну координацију одржавају шест година, радећи на усклађивању "практички свих подручја живота хрватског народа БиХ" кроз институције законодавне и извршне власти, рекао је Човић.

Министар је рекао како та координација жели "још више приближити БиХ Хрватској" те остварити њен кандидацијски статус.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана