Човић: Сигуран сам да ће СНСД бити трећи партнер у власти

ГС
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО- Сигуран сам да ће СНСД бити трећи партнер у власти на нивоу БиХ,рекао је данас у Сарајеву предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић након потписивања споразума Осморке и ХДЗ-а.

Човић је казао да је циљ до краја године имати и извршну и законодавну власт на нивоу ФБиХ и БиХ, али да се о позицијама још није разговарало.

Сматра да је потписивање споразума посебно битан искорак за све у БиХ.

-Потписали смо споразум за све нивое власти у наредне четири године. Споразум који отвара нову димензију понашања у политици и политичке културе како би отворили европску перспективу БиХ, стабилизовали токове и осигурали правно дјеловање институција БиХ. Кроз три пакета питања, посебно мјесто има социјална правда и економија - изјавио је.

Каже да након дуго година може рећи да постоји коалиција.

-Оно што нисмо имали посљедње четири године, то се и видјело. Ово је изузетан тренутак што сам рекао јутрос и европском комесару Оливеру Вархелyју – нагласио је Човић, преноси Кликс.

Кажа да се након формирања власти може очекивати и кандидатски статус БиХ за чланство у ЕУ.

- Ово је за нас историјски тренутак. Све нас позивам да предано разрадимо све детаље што требају бити носиоци извршне власти. Ово је једна нова порука за БиХ, ново охрабрење, да покушамо сами рјешавати проблеме договором, да проблеме оставимо за сутра а не за прекосутра... Том динамиком знаћемо шта радимо. Један од првих приоритета је евроатлантска перспектива - нагласио је Човић.

Човић је казао да он може гарантовати да ће странке окупљене око ХДЗ-а и ХНС-а учинити све да предано раде на реализацији документа у цијелини, без условљавања и пролонгирања.

-И коначно да након 20 година усвојимо буџете на нивоу БиХ и ФБиХ у овој календарској години за наредну - закључио је он.

И Лидер СДП-а Нермин Никшић је одговарајући на питање о партнерима у власти на нивоу БиХ, рекао  да ће се “тешко моћи избјећи СНСД”, те да је то “нека реалност коју треба признати”.

Изразио је задовољство потписивањем споразума и подвукао  да у разговорима са ХДЗ-ом није било никаквих контроверзи и подметања, цурења информација и дезинформација и слично.

Оно што је потписано, додао је, биће реализовано у пуном капацитету.

-Заиста смо извагали све и врло смо опредијељени да станемо иза овог споразузма. И они који ће чинити извршну власт треба да крену у операционализацију овог споразума - рекао је Никшић.

Додао је да желе показати да је могуће промијенити систем у БиХ и имати власт која ће извршавати оно што је договорено и обећано.

-Предстоји нам даљи рад на операционализацији овог споразума да пробамо до краја године формирати Савјет министара, Владу ФБиХ и кантоналне владе гдје можемо на то утицати - казао је Никшић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана