Човић са Пленковићем: Стабилније политичке прилике након избора

Срна
Foto: Твитер

САРАЈЕВО- Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић разговарао је данас у Загребу са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем о стабилизацији политичких прилика у БиХ након избора и потписивања споразума о смјерницама, начелима и циљевима дјеловања у извршној и законодавној власти.

Човић је рекао да измјене Изборног закона БиХ остају отворено питање које се мора довршити у року од шест мјесеци, те је навео важност постизања статуса кандидата за чланство на посљедњем састанку Европског савјета.

Он је изразио захвалност Пленковићу на свим уложеним напорима за рјешавање бројних изазова којима је хрватски народ у БиХ системски изложен деценијама, уз снажно залагање на европском и међународном нивоу, саопштено је из парламента БиХ.

Човић и Пленковић су разговарали и о значају придруживања Хрватске шенгенском простору од 1. јануара.

Пленковић је током састанка изразио задовољство стабилизацијом политичког дијалога у БиХ, нагласивши како Хрватска остаје најснажнији партнер БиХ.

У саопштењу се наводи да је Пленковић очекује брзо успостављање власти с легитимним политичким представницима Хрвата на свим нивоима, као и Савјета министара с Борјаном Кришто на челу.

Он је поручио да је брзо формирање власти, као и постизање статуса кандидата за чланство, подстицај БиХ, те свим политичким актерима за убрзање реформског процеса и постизање договора о измјенама Изборног закона.

Планковић је подсјетио да се и на посљедњим изборима поново догодило прегласавање Хрвата у избору за члана Предсједништва БиХ, поручивши да након политичких преговора очекује да се што прије отклоне постојеће дискриминације и неједнакости, те оствари пуна равноправност три конститутивна народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана