Човић са делегацијом хрватске Владе о унапређењу граничних прелаза

Срна
Човић са делегацијом хрватске Владе о унапређењу граничних прелаза

НЕУМ - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић разговарао је данас са делегацијом Владе Хрватске о граничним прелазима у Неуму и њиховом унапређењу.

Човић је након састанка са министром унутрашњих послова Хрватске Давором Божиновићем и министром финансија Марко Приморцем, рекао новинарима да је састанак организован због рјешавања административних проблема када је у питању пролазак кроз Неум.


"Током године имамо више сусрета на нивоу појединих ресорних министарстава из Хрватске и нас у БиХ како бисмо одређене проблеме ријешили када се појаве. Пељешки мост је већ годину дана у функцији и сада желимо ријешити све проблеме ако их уопште има, када је у питању пролазак кроз Неум и онај туристички аспект, да нема никаквог оптерећења", рекао је Човић.

Он је додао да ће ова сарадња бити настављена и кроз друге ресоре.

Божиновић је након састанка поручио да ће Загреб настојати да убрза прелаз границе између Хрватске и БиХ у том дијелу, те да је циљ обезбјеђење успјешне туристичке сезоне на подручју тог јединог поморског града у БиХ.

"Након што је Хрватска 1. јануара ушла у Шенгенски простор, строжи је режим на њеним границама, уједно и спољним границама ЕУ. Састанак је организован на почетку туристичке сезоне, ми смо дошли да се информишемо о томе постоје ли какви проблеми када говоримо о транспорту људи и робе јер желимо бити максимално експедитивни", навео је Божиновић.

Приморац је рекао да је данас разговарано и о могућностима унапређења односа двије земље, посебно у погледу министарстава финансија, односно царинске управе, преносе федерални медији.

"Разговарали смо о могућностима унапређења оперативно-техничких поступања с циљем осигурања максималног протока транспорта на граничним прелазима и мислим да је то посебно важно за све оне који се баве туризмом на овом подручју. Разговарали смо и о могућностима олакшања, односно унапређења пословања предузетника на овом подручју, посебно оних који подлијежу одређеним царинским процедурама када желе извозити одређену робу на подручје Хрватске", рекао је Приморац.

Састанку су присуствовали и директор Граничне полиције БиХ Мирко Купрешаковић, директор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула и начелник општине Неум Драган Јурковић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана