Човић: Разговори с другим странкама почињу 3. или 4. новембра

ГС
Човић: Разговори с другим странкама почињу 3. или 4. новембра

МОСТАР – Службени разговори с другим странкама биће покренути од 3. или 4. новембра, али подлоге су направљене, казао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Напомиње да је у прелиминарним разговорима са другим страначким лидерима договорено да се ништа не ради прије службеног проглашења изборних резултата, а то значи 2. новембра.

Истакао је и да очекује да ће разговори о формирању влсти бити успјешни до краја године.

-Наш став је да легитимни представници три народа примарно имају обавезу да сједну и покушају направити нужне парламентарне већине које ће моћи гарантовати спровођење одређених програма. Ми смо припремили један оквирни програм што би то требало радити четири године Тај програм неће бити преширок, али ће садржавати све елементе који су потребни – истакао је Човић, преноси Кликс.

Што се тиче нивоа БиХ, каже да онај ко у Дому народа Парламента БиХ буде имао три делегата у националном клубу имаће и обезбијеђено легитимно представљање, односно капацитет да буде дио колегијума и парламентарне већине која може доносити одлуке. То је, каже Човић, индикатор, показатељ у којем смјеру би процеси требали ићи.

ХДЗ с другим странкама ХНС-а је, додаје, незаобилазан фактор, а чека се расплет на другој страни.

-Чини ми се да ће на федералном нивоу бити двије групације странака које ће имати приближно једнак број мандата у Представничком дому Парламента ФБиХ. Онда остаје да се види ко ће од њих имати већину у бошњачком клубу у Дому народа. Ми ћемо настојати да у року од мјесец након службеног објављивања резултата избора, покушамо наћи партнере с којима можемо реализирати програме и успоставити власт. То би у сваком случају морало бити у овој години - поручио је Човић.

Оптимистичан је и каже како год завршили ти преговори увјерен је "да ћемо бар у почетном периоду имати једну брзу реакцију која ће показати да је дошло до промјене власти".

-Логично би било успоставити власт по вертикали, јер то олакшава рад. ХДЗ ће са своје стране тако и поступати, а надамо се да ће и партнери успјети кроз бројке осигурати то. Иако је јасно да нећемо све кантоне моћи уградити у ту причу, јер на бошњачкој сцени су већ уочљиви договори о различитим коалицијама у појединим кантонима. Наша основна жеља је да с онима с којима успостављамо власт на једној, успостављамо и на свим другим нивоима. Надам се да ћемо у томе и успјети – истакао је Човић.

У досадашњим разговорима с другим странкама није било посебних условљавања, а ХДЗ-у је као партнер неприхватљив само ДФ због "узурпације хрватског мјеста у Предсједништву БиХ".

На федералном нивоу Човић види проблем у начину попуне Клуба Срба, али и "Осталих" у Дому народа.

-До јуче је било важно како овладати Клубом Хрвата, а сада је како овладати српским и клубом Осталих. Према ономе што ја видим је да нећемо моћи попунити ниједан од ова два клуба и сада су огромна овлашћења остала на Централној изборној комисија (ЦИК), које је по мени проблематично. Они ће своје одлуке вјероватно усмјеравати према политикама које су их поставиле у то тијело - сматра он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана