Човић: Покушај да се грађани изведу на улице неће дати резултате

Срна
Човић: Покушај да се грађани изведу на улице неће дати резултате

Сарајево - Покушај да се грађани изведу на улице због тешког економског, социјалног и сваког другог стања и незадовљства одређеним политикама у БиХ како од домаћих, тако и међународних фактора не могу, нити ће дати резултате, рекао је предсједник ХДЗ-а Драган Човић, преносе агенције.

Човић је нагласио да се без политичке основе тешко може разговарати о економским питањима.

Подсјећајући да на неким нивоима власти већ три године нема Хрвата, који су један од три конститутивна народа у БиХ, Човић је рекао да они који су се грубо поиграли са БиХ данас перу руке од тога, јер су жељели краткорочно профитирати.

Оцјенивши да је то пораз бошњачке, али и хрватске политике, Човић је истакао да се БиХ не може озбиљно бавити социјално-економским питањима све док не ријеши политичка.

- Хрватски народ је конститутиван и суверен у БиХ и без његове легитимне воље неће се моћи у будућност. Због тога ових дана водимо интензивне разговоре са представницима бошњачких, али и српских странака да видимо шта урадити - навео је он.

Човић каже да до наредних избора има још годину дана, али да они сигурно неће бити пријевремени, како су предлагале неке странке.

- Због система који данас имамо на нивоу БиХ и Изборног закона поставља се питање како и када организовати изборе, а цијелу ситуацију усложњава и пресуда суда у Стразбуру - рекао је он.

Човић је најавио да ће ових дана водити још један серијал разговора, прије свега са свим бошњачким странкама, како би се покушало ријешити хрватско питање у БиХ, без чега, како је нагласио, нема промјене садашњег стања.

- Наравно да ХДЗ не жели посебну одговорност ако не дијели систем функционисања извршне и законодавне власти, посебно зато што се приближавају избори и сви покушавају профитирати - истакао је он.

Човић је најавио и могућност скорашњег састанка “шесторке” и додао да “четворка” не даје резулатате, те да би разлоге требало анализирати и јасно признати да ли је “четворка” у стању нешто урадити или не.

- Док се не стекну нормални услови нећемо бити дио било каквих пројеката које осмишљава политичка елита у БиХ и изван ње, без обзира ко се крије иза таквих процеса уз сво разумијевање оних који су огорчени начином на који се води политика у БиХ - нагласио је предсједник ХДЗ-а.

Говорећи о протестима и талачкој кризи у згради институција БиХ, Човић је рекао да је евидентно да је све исполитизовано и да у овом тренутку нису створени услови да се хрватски представници врате у Сарајево.

- Криза се покушала и успјела пренијети на ниво БиХ и чињеница је да се не зна када ће парламент БиХ засједати јасно одсликава димензије те кризе - нагласио је он.

Човић каже да се на такав начин неће ријешити ниједно питање у БиХ.

- Они који мисле да на такав начин могу условљавати данас једно питање, сутра друго, па треће, а има их стотине испред нас, треба да знају да то није пут - конататовао је Човић.

Према његовом мишљењу, у БиХ се мора створити амбијент да има што мање разлога да грађани буду на улици, мада, како каже, објективно говорећи, имају повод за то, с обзиром да извршна и законодавна власт у једном ентитету – ФБиХ не функционише.

Он је додао да је у БиХ, а посебно у ФБиХ, политичка криза, која за себе неминовно веже и економску, већ одавно достигла врхунац.

- Уколико се брзо нешто не уради доћи ће до продубљивања кризних подручја и у политици и у економији, јер је једно неодвојиво од другог - упозорио је Човић.

Ствар је процјене, каже он, да ли ће то “дно издржљивости” доћи за пет, шест мјесеци или годину дана, али је чињеница да се хитно мора нешто урадити и пронаћи јасан инструментаријум како заштити грађане.

- Један дио се амортизује због економске кризе на свјетском нивоу, али то може бити мала утјеха, јер ми због политичких односа немамо инструмената којима би се супроставили тој кризи - оцијенио је Човић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана