Човић: Нова власт за мјесец дана од проглашења резултата

Срна
Човић: Нова власт за мјесец дана од проглашења резултата

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић очекује да власт послије општих избора у БиХ буде формирана за мјесец дана од проглашења резултата у којима, како је истакао, не очекује значајније промјене.

Човић је рекао да ће ХДЗ БиХ имати власт у шест кантона, ФБиХ и Савјету министара, укључујући предсједавајућег.
-ХДЗ БиХ је са партнерима направио резултат да може тражити партнере у складу са легитимитетом из друга два народа и да иде у формирање власти за 30 дана од проглашења избора, које очекујемо 1. Новембра - рекао је Човић новинарима у Мостару након проширене сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ.
Човић је навео да ће партнери из друга два народа бити они који имају легитимитет и већине у клубовима народа и да ће оне партије, које буду жељеле да са ХДЗ-ом БиХ праве власт, морати са њим да усагласе програм за наредне четири године.
-Рекли смо да програм има три елемента: евро-атлантски који обухвата Изборни закон БиХ, други је правна држава који подразумијева услове за наш кандидатски статус за ЕУ и трећи је економско-социјални пакет - навео је Човић.
Он сматра да је недопустиво да Савјет министара телефонски покушава ријешити кључна животна питања у БиХ и на стотине заосталих тачака.
-Преузео сам као представник политика које предводим да ћемо у тај пакет уградити све што је реформски, а значи сигурност БиХ у војном и правном смислу. Све што треба, прилагодићемо потребама европских стандарда и оно што од нас Брисел затражи - рекао је Човић.
Он је додао да ће у функцију безбједности, када је у питању аспект Министарства одбране, па и министарстава унутрашњих послова, ставити све што треба са војне и безбједносне стране, али је истакао да се то не може урадити без партнера из друга два народа.
-Убијеђен сам да ћемо наћи партнере који желе на тај начин изградити сву структуру извршне власти на којој ћемо моћи базирати брзо доношење одлука на Савјету министара - рекао је Човић.
Он је нагласио да ДФ не може бити партнер ХНС-у, а да ће се видјети ко ће имати већину у домовима народа.
ХДЗ ће, каже он, захтијевати да садашњи Савјет министара и Влада ФБиХ усвоје буџете за наредну годину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана