Човић: Не наметне ли Шмит изборни закон, политичка криза у БиХ ће ескалирати

ГС
Foto: Принтскрин

ЗАГРЕБ- Предсједник ХДЗ Драган Човић током гостовања на ХРТ-у казао је да се тренутно ангажовао код америчке и европске администрације да изврши притисак на Кристијана Шмита да измијени Изборни закон БиХ, у супротном очекује ескалацију политичке кризе.

"Мој и наш задатак данас је да у име хрватског народа, ја лично у име ХДЗ-а увјерљиво добијемо ове изборе, у шта не сумњам. Сада се примарно организујемо око тога и настојимо да још неко од америчке или европске администрације помогне да дјеловање оних који имају ауторитет па могу мијењати законе и у овом времену које је испред нас, што су недавно практиковали око финансирања избора, отклоне ове дилеме проведбе одлуке Уставног суда БиХ око легитимног представљања у Дому народа", рекао је Човић.

"Ако се то не догоди, бојим се да ћемо након избора имати јако пуно проблема, тешко ћемо имплементирати изборне резултате. Политичка криза коју данас имамо, ја мислим да би требала ескалирати, требаће нам велики напори да се то не догоди", рекао је Човић.

У смислу давања Босни и Херцеговини кандидатског статуса у ЕУ, предсједник ХДЗ рекао је да постоје два проблема.

"Један је тај изражени унитаризам који често граничи с нерационалношћу шовинизма, чак бих рекао изражено ултранационализма Бошњака, с друге стране сепаратизам и ово што ми настојимо урадити, који је направио апсолутну подјелу, односно, потпуно нефункционисање, неучинковитост како Предсједништва БиХ, било који члан Предсједништва иде без било каквог договора око спољне политике, заступа свој интерес, интерес свог народа евентуално политичке странке.

Додао је да је сличан однос у Савјету министара, Дому народа ПС БиХ и Представничком дому ПС БиХ, што представља безброј проблема у функционисању државе да би направили тако велики искорак.

"С друге стране, немојмо подцијенити улогу међународних институција, Савјет за имплементацију мира, ОХР. Како можете ићи према ЕУ-у, а имати протектора који може доносити законе, мијењати уставе, смјењивати људе итд? Пуно је тога што треба помирити. Ја сам уз све то заговорник, ако испунимо ове основне услове око измјена Изборног закона и још пар критерија који стоје испред нас, да направимо искорак и да имамо кандидатски статус, а да се онда бавимо животним питањима", закључио је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана