Човић: Именовање Савјета министара идуће седмице, па формирање власти у Федерацији

Срна
Човић: Именовање Савјета министара идуће седмице, па формирање власти у Федерацији

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је данас у Ливну да би сљедеће седмице требало да буде одржана ванредна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да би се потврдио нови сазив Савјета министара, а након тога ће услиједити и интензивнији разговори за формирање Владе Федерације БиХ, те убрзане активности око именовања кантоналних влада.

"Након формирања свих нивоа извршне и законодавне власти, сви морамо имати један јасан циљ и све активности усмјерити према свим интеграционим убрзаним активностима", рекао је Човић, који је данас у Ливну присуствовао редовном састанку координације функцинера ХДЗ-а БиХ локалног и кантоналног нивоа, чији је домаћин био градоначелник Дарко Чондрић, саопштено је из ХДЗ БиХ.

Човић је најавио да ће један од првих састанака извршне власти БиХ бити са Владом Хрватске, а могуће је и одржавање заједничке сједнице Савјета министара и Владе Хрватске како би се потврдио наставак интензивне сарадње у области привреде, инфраструктуре, технологије и свим другим сферама које представљају заједнички интерес и приоритет.

О програмима и пројектима од интереса за Хрвате изван Хрватске, са освртом на остварене и актуалне програме, говорио је државни секретар Централне канцеларије за Хрвате изван Хрватске Звонко Милас.

Према његовим ријечима, сарадња и пројекти који покривају бројна подручја здравства, образовања, културе, социјалне бриге и инфраструктуре се настављају, као и укупна добра сарадња, али и даље јачање Програма прекограничне сарадње.

"Институције Хрватске пружају немјерљиву подршку БиХ на њеном европскоме путу, а статус кандидата БиХ снажан је мотив за јачање сарадње, као и прилагођавање и припрему активности у процесу преговора за чланство у ЕУ", истакнуо је на састанку.

Једна од тема ове координације била је и формирање туристичких заједница на локалним нивоима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана