Човић: Идуће седмице састанци са представницима ентитетских власти и БиХ

Срна
Човић: Идуће седмице састанци са представницима ентитетских власти и БиХ

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић најавио је данас у Мостару да ће у идућој седмици бити одржани бројни састанци с међународним представницима, али и са представницима власти на нивоу ентитета и БиХ.

-Евидентно је да неко жели дестабилизовати процесе у БиХ, а наш став је да се не смијемо бавити сами собом, него треба да будемо проактивни и стабилизовати економске и безбједносне токове у БиХ, али и начинити искораке према ЕУ због реализације великог броја потенцијалних инвестиција и активности које смо осмислили - рекао је Човић на конференцији за новинаре након сједнице ПредсједНиштва ХДЗ-а БиХ.

Он је истакао да је циљ састанака чешћа комуникација с партнерима из власти, те најавио у четвртак, 22. јуна, у Сарајеву састанак на којем ће домаћин бити СДП, али и долазак у БиХ мађарског премијера Виктора Орбана.

-У тој седмици биће састанци и са америчком и европском администрацијом у вези са проблемима око закона за које смо увјерени да могу већ данас бити у парламентарној процедури. Инсистирам да ти закони морају проћи кроз Савјет министара па доћи у парламенте, иначе ће се десити да у вези истог закона имамо пет, шест различитих приступа у парлементу и допуна и то није управљање процесом. Мислим да ћемо највећи дио рјешења имати усаглашен идуће седмице -  истакао је Човић.

На питање када ће бити изабране недостајуће судије Уставног суда БиХ и у вези с повлачењем судије Златка Кнежевића, Човић је рекао да прво треба именовати судију који недостаје и који у парламенту мора бити именован идуће седмице.

Нагласио је да ће инсистирати да се заврши именовање судије из реда хрватског народа који треба наслиједити судију Мату Тадића.

-Након свих договора имамо неразумијевање око тога, инсистирамо да то завршимо идуће седмице и тада ћемо имати седам судија у Уставном суду. Наравно да ће отежати процес ако немамо представника једног народа, поготово ако имате осјећај да се људи повлаче из Уставног суда. Тиме се шаље порука врло јасна и треба бити врло обазрив. Мислим да ћемо о тој теми расправити идуће седмице са (предсједником СНСД-а) Милорадом Додиком, представницима тројке и ХДЗ-а, односно, ХНС-а и да ћемо наћи дугорочно рјешење - рекао је Човић.

Он се осврнуо и на процес формирања власти у Херцеговачко-неретванском кантону (ХНК), наводећи да се разговори паралелно воде са оба блока - СДА и СДП.

-Нама треба 20 имена. Опција коју ми представљамо има 14 руку, значи треба нам минимално шест подршке да бисмо имали 20 руку, односно двотрећинску подршку. То је задатак и једнима и другима, то или можете осигурати или не можете - навео је Човић.

Он је рекао да ХДЗ може обезбиједити и већу подршку на својој страни, те додао да су ХДЗ, односно ХНС, за будућу Владу Херцеговачко-неретванског кантона припремљена нова имена и ријеч је о младим људима.

-Неко би желио узети Владу, да задржи концепт, а да, с друге стране, нема капацитет у одлучивању. То наравно нећемо олако прихватити и зато смо узели себи додатно вријеме  - истакао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана