Човић и Радмановић затражили од ЕУ кандидатски статус

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО- Представнички дом и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ упутили су захтјев за додјелу кандидатског статуса БиХ по убрзаном поступку ради очувања стабилности земље и указали на значај изборних и уставних реформи како би се омогућило спровођење изборних резултата, потврђено је Срни из парламента БиХ.

Чланови Колегијума оба дома парламента Драган Човић и Небојша Радмановић послали су писмо Европском савјету уочи дводневног самита на којем се очекује додјела статуса кандидата Украјини и Молдавији.

У писму, које је прослијеђено и Европском парламенту, министрима спољних послова ЕУ и Великој Британији, наводи се да изасланици и посланици оба дома парламента БиХ једногласно траже да БиХ хитно буде додијељен кандидатски статус.

"Наш захтјев долази у вријеме озбиљних изазова за европски континент. Дубоко смо свјесни радикалног погоршања међународних политичких, привредних и безбједносних прилика, које оправдано изазивају осјећај неизвјесности и угрожене безбједности код наше популације, чије интересе можемо заштитити једино убрзаном интеграцијом у ЕУ", наводи се у захтјеву парламента БиХ.

Додаје се да би додјелом кандидатског статуса БиХ била унапријеђена стабилност ове земље, те перспектива проширења ЕУ на простору југоисточне Европе.

Човић и Радмановић у захтјеву су указали и на значај хитне изборне реформе и ограничених измјена Устава БиХ да би било омогућено непосредно спровођење изборних резултата на сљедећим општим изборима.

"Вјерујемо да хитним испуњавањем приоритета БиХ знатно приближавамо њеном стратешком циљу, високим европским стандардима владавине права и демократске владавине", наведено је у допису.

Европска комисија предложила је да Украјини и Молдавији на засједању Савјета ЕУ буде додијељен статус кандидата о чему ће се одлучивати на самиту данас и сутра, а Словенија је службено предложила да и БиХ добије статус кандидата чему се прикључило још земаља ЕУ, међу којима је и Хрватска.

Лидери ЕУ и западног Балкана састаће се данас у Бриселу уочи јунског састанка Европског савјета, објављено је на сајту ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана