Човић: Хвала за спремност да направимо пресудан корак

Срна
Човић: Хвала за спремност да направимо пресудан корак

МОСТАР - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић захвалио је данас Европској комисији што је дала препоруку за кандидатски статус БиХ.

"Искрено хвала, у име хрватског народа у БиХ и свих нас у БиХ, на спремности да направимо овај пресудни корак", написао је Човић на свом "Твитер" налогу.

Посебни извјестилац за нову стратегију проширења ЕУ Тонино Пицула оцијенио је да данашња препорука, након одржаних избора, представља порука подршке грађанима, односно народима БиХ.

"То је за Хрватску добра вијест, као што је добра вијест за ЕУ у цјелини, јер је проширење један од најуспјешнијих спољнополитчиких алата ЕУ", објавио је Пицула на "Фејсбуку".

Он је указао да напредак и даље зависи од самих кандидата.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи рекао је на данашњој сједници да Европска комсија предлаже давање кандидатског статуса за БиХ. Европски савјет ће донијети коначну одлуку, највјероватније у децембру.

Вархељи је представио и пакет за проширење ЕУ за ову годину који обухвата западни Балкан и Турску, а овај документ усвојен је на састанку европских комесара.

"У стратешком је интересу ЕУ да свих шест земаља западног Балкана уђе што је прије могуће у чланство Уније", рекао је Вархељи у обраћању.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана