Човић: Господин из СДА евидентно блокира именовање руководства ФБиХ

Г.С.
Човић: Господин из СДА евидентно блокира именовање руководства ФБиХ

САРАЈЕВО - Предсједник ХДЗ-а Драган Човић на данашњој пресс конференцији коментарисао је формирање власти у Федерацији БиХ.

Човић је овом приликом изнио нове оптимистичне рокове. Навео је како се у посљедња два дана требао направити договор, да је Лидија Брада предсједница ФБиХ и да има два потпредсједника.

- То је био један ритуал задњих 30 година. С обзиром да један од господе, представник бошњачког народа, избјегава састанке читаве идуће седмице, мислим да ће они данас завршити посао и да ће представница хрватског народа и представник српског народа усагласити да је Брадара предсједница ФБиХ, а они  подредсједници и да ће то упутити у адекватну процедуре - рекао је Човић.

Лидер ХДЗ-а је навео да ће бити развидно да господин из СДА жели блокирати процес што је СДА радила у задње четири године иако су то жељели испоставити фактуру ХДЗ-у.

- Надам се да ћемо имати јасну ситуацију с потписаним документом. Вјерујем да из овое седмице нећемо изаћи, а да немамо предсједницу ФБиХ и да идемо даље у процес односно с приједлогом за мандатара Владе ФБиХ.

Ваљда нећемо пасти под утјецај писама, довољно смо изгубили времена. Предсједник СДП-а је одговорио на писмо, ја нећу јер је непристојно и коментаирати га - поручио је Човић коментаришући писмо Рефика Ленде (СДА) који је позвао предсједнике СДА, СДП-а и ХДЗ-а да постигну политички договор.

Упитан шта ће бити уколико се Лендо ни данас не појави, Човић је одговорио да ће то значити да трећи пут избјегава састанак и да онда двоје треба потписати и послати приједлог у парламентарну процедуру и да ће Представнички дом Парламента ФБиХ одлучити.

Човић је поновио и то како високи представник не треба доносити икакве нове одлуке у вези с измјенама Изборног закона БиХ.

- Мислим да је Шмит урадио оно што је требао урадити и не мислим да треба дјеловати по питају Устава ФБиХ, мислим да имамо све ријешено - рекао је Човић.

Поновио је да би цијели посао, именовање руководства, избор мандатара за састав нове Владе ФБиХ и имена нових министара требао бити завршен до краја овог мјесеца, преноси klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана