Човић: До краја идуће седмице договор о програмском дјеловању

Срна
Foto: Н1

МОСТАР- Лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је након састанка са представницима федералних политичких партија Народ и правда, СДП-а и Наше странке да би до краја идуће седмице требали да договоре програмско дјеловање и да се онда може разговарати о "освјежавању" власти.

"Настављамо разговарати, а данас смо анализирали парламентарну већину на свим нивоима власти", рекао је Човић новинарима у Мостару.

Он је навео да је изнесен став који се односи на евроатлантски пут БиХ, правну државу и економско-социјални аспект.

"Наша је жеља да до краја године имамо власт, а тако ћемо имати буџете и све би нормално функционисало", рекао је Човић.

Човић је оцијенио да у се чини да су вођени конкретни разговори и да се гради однос повјерења. "Мислим да ће ствари ићи много боље него до сада", каже Човић након сатанка са предсједницима Наше странке Един Форто, Народ и правда Елмедин Конаковић и СДП-а Нермин Никшић.

Никшић је истакао је да су "постигли висок ниво сагласности" о томе да је врло значајно да будуће владе имају конкретан програм и план дјеловања, умјесто да буду формиране само јер има довољно руку.

Он је навео да су на састанку добро почели разговоре и да се нада да ће се убрзо прикључити и остали представници такозване осморке.

"Нас тројица смо овдје као тројка која је показала да се у Сарајеву може на овај начин формирати власт, али и наши партнери у оквиру осморке ће се укључити у времену који је пред нама", рекао је Никшић.

На питање новинара да ли имају довољан број руку, односно капацитет за формирање власти, Никшић је одговорио да капацитет који политичке партије осморке уносе је 13 посланика у Парламентарној скупштини БиХ и 39 у Парламенту Федерације БиХ.

Говорећи о сарадњи са СНСД-ом, Никшић је рекао да ће разговарати и с њима, али и са опозицијом Републике Српске.

"Ми смо разговарали и са СДА, али смо се врло јасно поставили у том концепту и рекли смо шта је наш приоритети да желимо промијенити стање у БиХ, а то не можемо ако остане све како јесте", рекао је Никшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана