Човић: Бојим се да ћемо тешко промијенити и зарез у Уставу БиХ

Г.С.
Foto: Фена

СТОЛАЦ – Реагујући на најаве СДА и ДФ-а да неће учествовати у разговорима о уставним промјенама, на које је позвао СДП, Драган Човић је рекао како ће представници странке којој је он на челу доћи на састанак.

Наравно да ћемо доћи на састанак и дати допринос својим ставом, али бојим се да ћемо ми тешко промијенити и зарез у Уставу због оваквих односа какве данас имамо на политичкој сцени, поручио је предсједник ХДЗ-а и ХНС-а БиХ у Стоцу, преноси Аваз.

- Када смо договарали измјене Изборног закона, које се односе на сегмент Предсједништва БиХ, понудио сам један приједлог који је већина у основи прихватила, али су оставили могућност да покушамо промијенити Устав, како бисмо могли имплементирати све пресуде суда у Стразбуру – истакао је Човић.

Човић је подсјетио како су упутили документ у којем се налазе изнесени ставови са састанка предсједника пет странака на којем је разговарано о Изборном закону.

- И то није став ХДЗ-а, што многи бркају, него изнесени ставови на састанку пет предсједника странака о теми Изборног закона и ту смо дефинирали три правца око Централне изборне комисије, Предсједништва БиХ, односно легитимног представљања и техничких преинака – поновио је Човић.

На питање постоји ли луксуз недоласка на састанке, односно заједничко комуницирање, Човић истиче како ХДЗ БиХ нема тај луксуз и жели то пренијети на све колеге, и представнике бошњачког и српског народа јер, како је истакнуо, морају разумјети како је ово за БиХ историјско вријеме.

Према његовим ријечима, ако се до краја фебруара не проведу реформе, БиХ неће скоро дочекати нову прилику да отвори преговоре о чланству у ЕУ.

- Ако 20. и 21. марта не добијемо оно што нам је понуђено, а имамо све могућности да то урадимо, онда се бојим да ћемо својој дјеци и за 30 година оставити исте проблеме - казао је Човић.

Такође и хрватски премијер Андреј Пленковић, који је заједно с низоземским колегом Марком Рутеом и предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лејен ове седмице био у Сарајеву, позвао је власти да у идућих шест седмица измијене неколико закона, укључујући Изборни, како би у марту Европско вијеће одобрило отварање приступних преговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана