Човић: БиХ не може у преговарачки процес са ЕУ док су странци у Уставном суду

Срна
Foto: Аваз

САРАЈЕВО - Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Драган Човић изјавио је данас да БиХ не може ући у преговарачки процес са ЕУ све док су странци у институцијама правосуђа и у Уставном суду БиХ.

Човић је истакао да су сви у БиХ сагласни да странци морају отићи из Уставног суда, али да се и даље воде дискусије око термина њиховог одласка.

Говорећи о европском путу, Човић је нагласио да ће кључ свега бити Изборни закон, наводећи да комплетна активност политичких актера у фебруару наредне године мора бити на измјенама и допунама овог акта.

Човић је изразио наду да ће на наредној сједници Дома народа на дневном реду бити приједлози закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, о судовима, као и нацрт буџет институција БиХ, који је, напомиње, морао бити завршен до краја ове године.

“Имамо довољно времена за корекције и осталих закона из 14 приоритета, а када је у питању генералска структура, опет се покушао нарушити склад између Министарства одбране и Предсједништва и са те стране смо вјеровали да је добро промијенити и Закон о одбрани”, рекао је Човић новинарима у Сарајеву.

Говорећи о расправи о тачкама дневног реда данашње сједнице Дома народа које су се односиле на Централну изборну комисију (ЦИК) БиХ, Човић је навео да је Клуб хрватског народа јасно указао да је тренутни састав ЦИК-а именован мимо закона, процедура и Устава БиХ.

“У једном тренутку једна група људи је осјетила да има доминантну већину, коју је предводио СДА и то су урадили”, истакао је Човић.

Он је подсјетио и да је дијелу садашњег састава ЦИК-а истекао мандат, док су неки чланови Комисије у пензији.

“Сви они који су именовани тада у Представничком дому, сматрамо да су именовани мимо закона”, рекао је Човић.

Предсједавајући Дома народа Кемал Адемовић подсјетио је да је овај дом ове године усвојио 12 закона, од којих је пет такозваних европских.

“Не могу бити у потпуности задовољан, али ни незадовољан, ако погледамо претходне године и број закона који је усвојен”, навео је Адемовић.

Говорећи о данашњој сједници Дома народа, Адемовић је рекао да је усвојено 10 споразума који су важни за даљи развој БиХ, те додао да Дом није разматрао Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана