Ћосић: Забрана протеста је показатељ односа Сарајева према свему из Српске

Срна
Ћосић: Забрана протеста је показатељ односа Сарајева према свему из Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да одлука Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево да забрани мирне и достојанствене протесте испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву показатељ односа Сарајева према ономе што долази из Републике Српске.

- Нису могле власти Кантона Сарајево, поготово имајући у виду бошњачку политику према Суду и Тужилаштву БиХ, ни на који начин дозволити мирно окупљање грађана из Републике Српске, иако је то најдемократскији начин изражавања воље - рекао је Ћосић.

Он је нагласио да је јасно да политика, која је спуштена на МУП Кантона Сарајево, није смјела да дозволи скуп на којем би се исказало мишљење о поступцима Суда и Тужилаштва БиХ.

Ћосић је истакао да су у Сарајеву знали да би се сигурно окупило између 6.000 и 8.000 грађана из Републике Српске који би показали шта мисле о ономе шта се ради предсједнику Републике Српске Милораду Додику, односно институцији предсједника Републике и директора “Службеног гласника Српске”.

- Јасно је да таква слика није смјела да оде у јавност, јер знамо да још има слободномислећих људи у овој земљи који би рекли - немогуће је да имамо Суд и Тужилаштво против којег је народ, а овдје је јасно као дан шта би народ из Републике Српске рекао, осјетивши да су му угрожена права кроз угрожавање институција Републике Српске”, истакао је Ћосић.

Он је рекао да је као предсједник Савеза општина и градова Републике Српске подносио захтјев за слободан протест политичара из Републике Српске пред ОХР-ом због одлука Кристијана Шмита, да му никада није одговорено, али није хтио да то популистички приказује.

Он се запитао да ли постоји игдје иједан скуп у Републици Српској да га је МУП Српске забранио, а организован је од представника невладиних организацији или оних који представљају бошњачке политике.

Ћосић је рекао да се није десило да се забрани такав скуп у Приједору, Вишеграду, “не дај Боже” Сребреници, те да је МУП Српске увијек одговорио задатку.

Он је подсјетио да се, када се иде на обиљежавања страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, блокира пола града, што је показатељ односа политике и народа према Србима, иако долазе само на мјесто страдања.

Сарајевска полиција забранила је одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ 1. септембра испред Суда и Тужилаштва БиХ због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога, саопштено је из кантоналног Министарства унутрашњих послова.

Предсједник овог одбора Ђорђе Радановић поднио је 24. августа захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана