Ћосић потврдио: Поднесена кривична пријава против режисера филма "Сарајево сафари"

Ведрана Кулага Симић
Ћосић потврдио: Поднесена кривична пријава против режисера филма "Сарајево сафари"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поднио је кривичну пријаву против словеначког режисера Мирана Зупанича „због гнусних лажи и измишљотина које је упаковао у филму под називом 'Сарајево сафари'”.

Ћосић је потврдио "Гласу Српске" да је пријава поднесена након озбиљних консултација са адвокатима, додајући да су морали да повуку тај потез јер филм врви од лажи.

- Зупанич је потпуно острашћен човјек - поручио је Ћосић.  

Ријеч је о филму чија је најава подигла велику буру у јавности јер је фокус стављен на богате стране “снајпер туристе” који су, према наводима аутора, плаћали да током посљедњег рата у БиХ са положаја Војске Српске пуцају по цивилима у Сарајеву.

Филм је прошлог мјесеца приказан у оквиру једног сарајевског фестивала, а бројни представници Српске су, од када су изашли на видјело поједини детаљи из Зупаничевог филма, подвукли да је ријеч о највећој измишљотини са само једним циљем - да се поново скрене пажња на Сарајево пласирањем теме која ће шокирати јавност те да је ишта од тога тачно, да би се до сада појавило у судским предметима пред домаћим и страним судовима.

Београд је, како наводи Зупанич, који је и сценариста филма, био почетна станица за “авантуристе” који су кретали у сафари лов на људе, а жртве су били цивили. Тврди и да су, према неким свједочењима, у организовању “сафарија” учествовали и појединци из редова Војске Српске и Војске Југославије, али на многа питања, ипак, није имао одговор, већ само претпоставке.

У једном од првих интервјуа у којем је причао о филм, истакао је да не зна колико је људи учествовало у тој, како каже, “игри убијања” ни ко је у томе учествовао, додавши да им није била намјера идентификација конкретних људи, јер им, како је рекао, с обзиром на деликатност теме те информације нису ни биле доступне.

Адвокат Миодраг Стојановић, који је бранио оптужене за ратне злочине пред Судом БиХ и Хашким трибуналом, међу којима и генерала Војске РС Ратка Младића, раније је за “Глас” истакао да никад, а предмет Сарајева је био обухваћен оптужницом против Младића, није наишао ни на помен тако нечега, а имао је увид у све детаље тужилаштва у Хагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана