Ћосић поручио Карићевој да се опусти и ужива у лијепом времену

Ведрана Кулага Симић
Ћосић поручио Карићевој да се опусти и ужива у лијепом времену

ИСТОЧНО САРАЈЕВО – На улазу у Источно Сарајево данас је постављена табла с натписом "Град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево", на шта је бурно реаговала градоначелница Сарајева Бењамина Карић, a њој је први човјек тог града Љубишa Ћосић одговорио да се смири и ужива у лијепим данима.

Карићева је, на друштвеним мрежама, објавила да је градоначелник Истоног Сарајева данас отишао „корак даље“  и запријетила да ће поднијети кривину пријаву Суду БиХ, за изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Реагујући на то, Ћосић јој је поручио да се опусти и не узбуђује већ релаксира у лијепим данима. Све је, како је казао за "Глас Српске", урађено у оквиру редовних активности на пољу саобраћајне сигнализације.

- Град Источно Сарајево је веома специфичан град, са шест општина и данас смо маркирали шест кључних улаза у град и поставили ознаку на српском и енглеском језику, уз испуњење оног што сам обећао раније, а то да ће писати да се ради о граду који је град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево.  То је историјска чињеница – рекао је Ћосић и подсјетио на егзодус Срба из дијелова Сарајева гдје су били у мањини због страха за живот 1992, а затим у марту и фебруару 1996. године када се десио највећи егзодус икад виђен на овим просторима.

Тих 157.000 Срба је, каже, отишло и у Бањалуку, Бијељину, Зворник, Брчко, Београд, Нови Сад и друге земље широм Европе и свијета.

- Неких 50.000 је остало овдје и одлучило да у својој Републици Српској гради град које се прво звао Српско Сарајево, а потом Источно Сарајево. Због тих 157.000 Срба смо ставили да је ово њихов град и да им припада. Што се тиче радоначелнице Карић, и мени веома сметају табле на којима пише 1.425 дана под опсадом јер знамо да је било другачије - казао је Ћосић.

Ипак, додаје, да није због тога писао поруке.

- Могу само да јој кажем, а биће прилике да јој то кажем и лично, да се опусти. Свако ради оно што је његова надлежност, а када је ријеч о најави кривичне пријаве против мене само ћу јој цитирати старца Вукашина "само ти сине ради свој посао – рекао је Ћосић, додавши да је и "мало прије рођен у Сарајеву него она".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана