Ћосић: Политика убијања Срба довела до тога да их данас у Сарајеву нема

Срна
Foto: Читај Филтер

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Налогодавци и извршиоци злочина на Казанима данас могу бити срећни и задовољни јер је политика убијања Срба из Сарајева довела до тога да Срба данас у том граду готово да и нема, изјавио је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Ћосић је истакао да о такозваној мултиетничности Сарајева говори и чињеница да власти овог града на данашње обиљежавање нису позвали породице убијених Срба на Казанима.

"Нису били у стању да на такву врсту обиљежавања позову ни нас који институционално представљамо људе који су у том периоду живјели у Сарајеву и то говори о томе колико је лоша цијела та прича" рекао је Ћосић.

Он је напоменуо да је и даље споран број жртава, текст на споменику, као и сам споменик који су урадиле градске власти у Сарајеву, као и да су једине институције које штите Српски народ у Републици Српској и ФБиХ - институције Републике Српске.

Ћосић је изразио и наду да ће се сарајевске власти пробудити из оног сна који је описао Иво Андрић, а који говори о немјерљивој мржњи коју Сарајево често испољи према свему ономе што је другачије.

"У њиховом случају Срби су имали другачије виђење и зато су се потрудили да их елиминишу са подручја Сарајева" навео је Ћосић.

Бошњачки политичари Сарајева готово три деценије скривају тачан број убијених Срба из овог града, који су одведени из својих домова у ратним годинама и убијени на Требевићу на локалитету Казани, па бачени у неку од јама.

На Казанима, на подручју Старог Града у Сарајеву, прошле године откривено је спомен-обиљежје посвећено убијеним сарајевским Србима током 1992. и 1993. године.

Представници из Републике Српске оцијенили су тада да је спомен-обиљежја Казани са предложеним текстом и бројем жртава срамотан и недостојан, те да се, из поштовања према жртвама, морало бар навести ко их убијао током 1992. и 1993. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана