Ћосић: Оно што ради америчка амбасада прелази границе разумног

Срна
Ћосић: Оно што ради америчка амбасада прелази границе разумног

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Оно што свакодневно раде представници америчке Амбасаде у БиХ, сада и у домену који се зове дестимулисање инвеститора, прелази сваку мјеру и све границе рационалног и разумног понашања, изјавио је Срни предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић.

Он је истакао да је Република Српска потпуно сигурно окружење за инвестиције које има јасно уређен правни систем и све законе који регулишу пореску политику, подстицајну политику, пословно окружење и пословање привредних субјеката.

Према његовим ријечима, законодавне процедуре које регулишу понашање привредних субјеката на тржишту су потпуно уређене, отворне и потпуно сигурне.

"До сада се није десило да је у Републици Српској иједна како домаћа, тако и страна инвестиција уништена због нерада институција Српске. Ако неке инвестиције нису успјеле, онда је то био резултат лоше пословне идеје и због тога што су сами инвеститори доносили одлуку", навео је Ћосић.

Позвати инвеститора да буду опрезни при улагању у Републику Српску, оцијенио је Ћосић, је уствари порука инвеститорима да не улажу средства у Српску, а то довољно говори о њиховим намјерама према Републици Српској.

"То је покушај отежавања пословног амбијента с циљем минимизирања пословања привредних субјеката у Републици Српској било домаћих, било страних. То је потпуно дестимулишуће", оцијенио је он.

Ћосић је указао да не постоји у свијету примјер да се неко на такав начин понашао према пословном окружењу.

"Само донедавно смо имали много пројеката тих истих Американаца који су ишли у правцу унапређења пословног окружења. Сјећам се пројекта који се зове `гиљотина прописа` и био је подстакнут од неких пројеката који су имали везе са америчким УСАИД-ом", реако је Ћосић.

А сада, додао је он, раде сасвим супротно из само једног разлога - да отежају позицију Републике Српске и наравно, приоритетно, да се свете легално изабраној власти у Републици Српској.

"Човјек који посматра то као активан учесник привредног и сваког другог облика живота у Републици Српској може рећи да је овај народ издржао разне зулуме од турских, аустро-угарских, њемачких, па ће издржати и овај несретни зулум звани саопштења и покушај да се врши притисак на Републику Српску", нагласио је Ћосић.

Он поручио да је српски народ у прошлости издржао много теже ствари, па ће без проблема издржати и зулум који спроводе појединци из америчке Амбасаде.

Из Амбасаде САД у БиХ су у најновојој објави на "Иксу" навели да потенцијални инвеститори желе да знају гдје одлази новац када планирају улагање и упутили позив за спровођење ригорозне дубинске анализе прије улагања у БиХ, а посебно у Републику Српску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана