Ћосић: Напад на Илиџи је резултат хистерије политичког Сарајева

СРНА
Ћосић: Напад на Илиџи је резултат хистерије политичког Сарајева

САРАЈЕВО - Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изјавио је Срни да су напад на родитеље младих фудбалера из Србије и скандирање "Убиј Србина" у Сарајеву резултат непрестане хистерије политичког Сарајева према свему што је српско.

"Сва хистерија око Дана Републике, сва хистерија која посљедњих година прати политичко Сарајево, доводи до тога да се међу радикалним групама људи ствара негативна атмосфера", рекао је Ћосић и поручио да они који доводе до оваквог стања треба да се запитају.

Ћосић је напоменуо да сваки дан у Источном Сарајеву и на Јахорини борави одређени број Бошњака из Сарајева, али да се никада ништа слично није десило.

"Ми не ширимо мржњу за разлику од политичког Сарајева. Надам да је ово синоћ изолован инцидент, да је једна мала група хулигана довела до тога да се угрозе дјеца и родитељи из Србије", рекао је Ћосић.

Он је изразио очекивање да ће починиоци који су похапшени бити адекватно и што прије бити осуђени.

"То би био показатељ да систем функционише. Свако отезање оставиће простор да се овако нешто понови", рекао је Ћосић.

Он је закључио да, након напада на Илиџи, сва прича о суживоту, коју политичари из Сарајева покушавају да протежирају, пада у воду.

Једна особа из Београда повријеђена је јуче ножем у хотелу у сарајевском насељу Илиџа, када су маскирани хулигани напали групу родитеља младих фудбалера Фудбалског клуба "Звездара" из Београда који учествују на међународном турниру.

На мети је био један од родитеља који је носио заставу на којој је ћирилицом писало "Звездара".

Бањац: Напад на Србе на Илиџи доказ да мржња не јењава

Предсједник Народне партије Српске /НПС/ Дарко Бањац изјавио је Срни да мржња која постоји у Сарајеву и Федерацији БиХ није јењавала у прошлом вијеку и наставила се до данас, а напад на Србе у Сарајеву доказ је да се ништа неће мијењати.
"Замислите када дјеца кличу `Убиј Србина`. Ни у спорту више не може Србин да се такмичи. Морамо послати јасну поруку, а то је порука мира. Ми никога нећемо дирати, али нећемо дати Републику Српску и нека им више не пада на памет да било шта траже од Републике Српске", рекао је Бањац.

Он каже да је недопустиво вријеђање и исказано насиље према српској дјеци, додајући да је очигледно да неко жели да српска дјеца не живе на овим просторима, што им неће поћи за руком.

"Република Српска, уколико они не желе да остане у БиХ, сутра може да изађе из БиХ, а уколико се овако настави ми имамо само тај пут. Ово је јасна порука свим Србима у Републици Српској, али и на Балкану да се морамо држати заједно, да морамо очувати по сваку цијену Републику Српску, јер ми без ње немамо слободе", сматра Бањац.

Према ријечима лидера НПС-а, ако у Сарајеву не желе ништа заједничко са Српском, онда не треба да постоје ни заједнички спортски савези.

"Мене интересује шта на све ово каже америчка, њемачка и све те `велике амбасаде` које реагују на било какав уставни потез Републике Спрске. Дио међународне заједнице никако неће да схвати шта је у суштини БиХ. Срби су кроз Први и Други свјетски рат пролазили голготу, а дио међународне заједнице то данас неће да призна", нагласио је Бањац.

Он наводи да не јењава мржња потомака оних који су у Другом свјетском рату чинили страшне злочине над Србима, те да су и у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату покушали да заврше посао као у Хрватској, али да им то није пошло за руком, јер је створена Република Српска.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана