Ћорић: Привреда тренутно не може поднијети увођење минималца од 1.050 КМ

Срна
Ћорић: Привреда тренутно не може поднијети увођење минималца од 1.050 КМ

БАЊАЛУКА - Предсједник Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је да њихове анализе показују да републичка привреда тренутно објективно не може поднијети увођење најниже плате од 1.050 КМ јер би због тога био затворен одређен број радних мјеста.

Ћорић је рекао новинарима у Бањалуци да све у вези са најављеним повећавањем минималца требају свести у реалне оквире и додатно анализирати.

"Важно је да видимо шта је све у структури најниже плате, те да аргументованим разговором о привреди идемо у правцу договора. Данашњи разговор са премијером и његовим сарадницима био је отворен и сматрам да ће се наћи неки компромис", рекао је Ћорић након данашњег састанка са премијером Републике Српске Радованом Вишковићем и представницима Владе.

Он је рекао да привреда у Српској у овом тренутку реално може да поднесе минималац од 750 КМ.

"Све остало одредиће тржиште", нагласио је Ћорић.

Он је упозорио да ће се, уколико буде драстичног повећања минималца у Српској, доћи у позицију да се изједначе примања неквалификоване, квалификоване и висококвалификоване радне снаге, што би могло да изазове незадовољство радника који су квалификованији.

Ћорић је додао да би све на том плану могло да допринесе томе да квалификована радна снага напушта ове просторе, чиме се ствара штета привреди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана