Ћорић: Природне ресурсе ускладити са економским развојем

Срна
Ћорић: Природне ресурсе ускладити са економским развојем

БАЊАЛУКА- Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је у Народној скупштини да природне ресурсе Српске треба рационално користити и ускладити их са економским развојем Републике.

"У вези са тим, увјерени смо да ће `Електропривреда` у сагласности са Владом понудити привреди конкурентне цијене електричне енергије за наредну годину", рекао је Ћорић, обраћајући се посланицима приликом разматрања Приједлога програма економских реформи Републике Српске за период 2023–2025. година.

Он је навео да у наредном периоду, усљед непредвидивих услова пословања због енергетске кризе, поскупљења, високе инфлације и слично, треба обратити пажњу и на проблем недостатка радне снаге.

Ћорић је рекао да се то може урадити повећањем плата радника, већом подршком запошљавању у привреди, али и смањењем сиве зоне, пореза и доприноса на раднике, те различитим видовима растерећења привреде.

Он је рекао да је потребно уводити модерне технологије у привреди и реформисати јавну управу и предузећа, те наставити реформе средњег и високог образовања у сарадњи са привредним сектором.

Ћорић каже да снажније треба подржати дигиталну трансформацију привредних друштава, те радити на развоју електронске јавне управе.

"Јавна предузећа треба реформисати тако да успјешно, ефикасно и одговорно послују", рекао је Ћорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана