Ћорић: Бојимо се да неће бити одобравања на нивоу БиХ

ГС
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је данас да се превозници који имају проблем због високих цијена нафте и нафтних деривата, али и Министарство саобраћаја прибојавају да, и ако нађу нека рјешења, неће наићи на одобравање на нивоу БиХ.

"Протест превозника је био њихов начин да скрену пажњу на проблеме које имају. Они су на овај начин одлучили да скрену пажњу на проблеме које имају у својој области, имали смо састанке, а присуствовали су и представници Привредне коморе. Тражићемо рјешења за Српску, а предлагати за ниво БиХ", рекао је Ћорић за РТРС.

Он је навео да је огроман проблем поскупљење горива.

"Имамо ситуацију да је гориво јефтиније у Хрватској, Словенији, понегдје и у Србији, него у БиХ, што додатно доводи превознике у лош положај", додао је Ћорић.

Према његовим ријечима, проблем јесте и уредба Савјета министара која се односи на забрану извоза дрвних сортимената, јер је негативно утицала на рад превозника.

Ћорић је подсјетио да је издвојено шет милиона КМ за градски, приградски и међуградски саобраћај.

"Неким институцијама замјерам што су катастрофални услови на неким граничним прелазима, али и због дужине задржавања превозника. Бесмислено је да превозник буде задржан на граничном прелазу седам или осам часова", каже Ћорић.

Он је нагласио да је Република Српска завршила свој дио посла када је ријеч о изградњи моста у Градишци и сада се чека да свој дио заврши Хрватска.

"Када говоримо о путној инфраструктури, веома важна би била изградња брзог пута од Бијељине до Требиња, што је дефинисано просторним планом Српске. Међутим, наш приоритет јесте изградња ауто-пута од Бањалуке до Београда и Бањалука-Приједор. То је оно што смо уговорили, а рјешавамо и изградњу од Брчог до Вукосавља и од Бијељине до Раче", навео је Ћорић.

Он је поновио да је у Олимпијском центру "Јахорина" седам пута повећана вриједност некретнина и земљишта, што показује да су се ислатила улагања у овај центар.

Превозници у цијелој БиХ, који су незадовољни високим цијенама нафте и нафтних деривате, започели су у понедјељак, 4. јула, протест, који је прекинут након што су у уторак, 5. јула, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и предсједник Удружења превозника Српске за унутрашњи и међународни транспорт Никола Грбић договорили да буде формирана радна група која ће сагледати ситуацију и покушати да ријеши проблеме превозника у Српској.

Радна група за анализу стања и рјешавање проблема у друмском превозу именована је у сриједу, 6. јула, у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске.

Групу, чији је задатак да анализира стање у области друмског превоза и да предложи мјере за рјешавање проблема, чине представници Министарства саобраћаја и веза и Министарства трговине и туризма Републике Српске, Привредне коморе и Удружења превозника Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана