Члановима “Маслеше” забранили истицање заставе Српске на фестивалу у Турској

ГС
Члановима “Маслеше” забранили истицање заставе Српске на фестивалу у Турској

БАЊАЛУКА - Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша” Бањалука саопштио је на својој „Фејсбук“ страници да им је на дефилеу 25. фестивала културе и умјетности Истанбул – Бујукчекмече у Турској, онемогућено истицање заставе Републике Српске, уз заставу БиХ.

Како су истакли у саопштењу, то се догодило синоћ у склопу међународног представљања града Бањалуке, Републике Српске и БиХ.

-Иако се у оваквим приликама углавном јављамо лијепим поводима, да пренесемо богатство упознавања других култура и традиција Европе и свијета, те путем цијењених сарадника из бројних медија, бар дјелимично упознамо наше суграђане о нашим активностима на самом фестивалу, овог пута се, нажалост, јављамо поводом скандалозне ситуације која нас је задесила већ трећи дан фестивала. Ансамбл „Маслеша“ већ деценијама промовише традицију ових простора, укључујући сва три конститутивна народа, те у склопу својих активности, сасвим логично носи и обиљежја Републике Српске уз, наглашавамо, и јасна обиљежја Босне и Херцеговине како пропозиције свјетске организације фолклорних фестивала (CIOFF) и налажу и никада се ни на који начин нисмо огријешили нити смо омаловажили како заставу Републике Српске, тако ни заставу БиХ, поштујући све добре људе које у њој живе, без обзира на вјеру, нацију или име и презиме - наводе из “Маслеше”.

Истичу да је од првог послијератног међународног представљања до данас, ансамбл “Маслеша” наступио на десетине свјетских фолклорних фестивала, од Брисела, Солуна, Лисабона, Болоње, Каира, Александрије, Анкаре, Москве, Гетеборга, Варшаве, Амстердама, Абу Дабија, Дубаија, до Марибора, Љубљане, Сарајева, Скопља, Београда, Ниша.

-На сваком од ових фестивала у склопу дефилеа улицама свјетских и регионалних градова и метропола, смо уредно носили како заставу БиХ, тако и заставу Републике Српске, као саставног дијела дејтонске БиХ, једну уз другу, без раздвајања и нигдје нисмо доживјели да нам се забрани коришћење заставе Републике Српске, осим на поменутом фестивалу на којем тренутно учествујемо -објашњавају они, преносе „Независне“.

Напомињу да су прва два дана спровели активности под заставом БиХ, коју су им организатори додијелили иако имају своје репрезентативне заставе, те упркос напомени, на синоћ одржаном дефилеу кроз Бујукчекмече, онемогућено им је истицање заставе Републике Српске уз заставу БиХ.

-.Иако смо најљубазније објаснили да се ради о формалној ствари, званичним обиљежјима нашег ентитета, који путем локалних, али и републичких институција суфинансира наш рад, док БиХ то не чини, те смо дужни подносити и одређене извјештаје након реализације гостовања, организатори, укључујући и политичке актере, су тражили да им се преда застава Републике Српске која ће нам бити враћена по повратку у хотел у којем смо смјештени - кажу из “Маслеше” и додају да заставу нису предали упркос притисцима и инсистирањима.

-Директор нашег Ансамбла у знак протеста, удаљио се са догађаја упркос најављеним санкцијама, док ће наши чланови због колега из других земаља, али и имена Ансамбла „Веселин Маслеша“, града Бањалуке, Републике Српске, али и Босне и Херцеговине прошетати предвиђеном рутом, без свирања и пјесме- објашњавају они.

Истичу да иако се никада не баве политичким темама, овог пута морају напоменути да су организатори без проблема допустили истицање заставе такозваног Косова, а како напомињу, чак иако ниједан КУД из те регије не учествује на фестивалу.

-На наше питање како се може истицати застава тзв. Косова, које је саставни дио Републике Србије, иако многи то покушавају да оспоре, слијегали су раменима и измицали се у журби. Најискреније жалимо због ове немиле ситуације, нарочито јер се ради о једном од најбољих фолклорних фестивала који себи не би требао допуштати овакве, најблаже речено, пропусте, те се захваљујемо нашим водичима и другим сарадницима из организације који су заиста дали све од себе да нам помогну у овој ситуацији - додају из “Маслеше”.

Како су истакли о поступању у наредним данима фестивала донијеће интерну одлуку, а користе ову прилику да затраже од институција да реагују на овај, како су навели, благо речено, културно-дипломатски скандал./

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана