Чланове ЦИК-а бираће и Дом народа

Маријана Миљић Бјеловук
Чланове ЦИК-а бираће и Дом народа

БАЊАЛУКА - Кројење измјена Изборног закона које би требало да доведу до смјене чланова Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ је у завршној фази и тај акт наћи ће се пред министрима у Сарајеву већ половином октобра. У радној верзији поменутог законског рјешења уграђена је одредба да и делегати, поред посланика у Парламенту БиХ, одлучују о избору састава институције задужене за изборни процес.

Смјена чланова ЦИК-а најављена је као први од потеза странака које чини власт на нивоу БиХ, а са посљедњег састанка, који су одржали у Мостару, поручили су да ће њихове најаве бити спроведене у дјело до краја године усвајањем измјена Изборног закона.

У радној групи за измјене Изборног закона, коју су формирали СНСД, ХДЗ и “тројка” још половином ове године, наводе да су при крају израде радне верзије измјена поменутог законског рјешења, те да ће акт прослиједити за десет до 15 дана у процедуру усвајања.

- Без измјена Изборног закона нема ни промјена чланова ЦИК-а. Нико не може на незаконит начин бити смијењен па неће ни они који воде институцију задужену за изборни процес. Јавност у БиХ најбоље зна да се током протеклих избора у БиХ ниједан глас није чуо који би подржао ЦИК и рекао да су они обавили квалитетно посао - казао је “Гласу” члан радне групе за измјене Изборног закона Средоје Новић.

Све незадовољство, додаје он, резултирало је и разговорима владајуће структуре о покретању иницијативе за измјену Изборног закона који је на снази, како би се односи уредили на квалитетнији начин са становишта одржавања избира.

- Поред тога, морамо створити услове да ЦИК чине најискуснији и најспособнији кадрови који су независни од политичких странака и да чланове ЦИК-а бирају оба дома Парламента БиХ. У том духу радимо на измјенама Изборног закона које ће се релативно брзо наћи у парламентарној процедури - казао је Новић.

Наводи да је ЦИК једна од најбитнијих институција у БиХ са аспекта политичких односа, струке и кредибилитета изборног процеса.

- Било би природно да оба дома Парламентарне скупштине бирају чланове ЦИК-а. Поред тога, Дом народа бира низ других руководилаца који су далеко испод нивоа ЦИК-а. Дакле, потпуно је логично да све подигнемо на виши ниво одговорности како би грађани и изборни процес у БиХ, заједно са другим измјенама које ће у догледно вријеме доћи на ред, добили пуни кредибилитет и интегритет - поручио је Новић.

Нагласио је да ће, поред начина избора чланова ЦИК-а, бити уређено и питање ко све може предлагати чланове најважније институције задужене за изборни процес.

На питање када би оквирно измјене Изборног закона могле да се нађу пред министрима у Сарајеву, Новић додаје да ће се то десити у идућих десет до 15 дана.

- Савјет министара размотриће закон и консултовати се међусобно с обзиром на то да су они кључна адреса за предлагање закона за Парламентарну скупштину - закључио је Новић.

Бивши члан ЦИК-а Вехид Шехић каже да је имао увид у скројене измјене Изборног закона те наглашава да предложена рјешења нису добра.

- Доносити измјене Изборног закона, који је један од најбитнијих у свакој земљи, без јавне расправе те стручњака и професора који се баве изборним процесом и имају капацитет да дају своје приједлоге је свакако неприхватљиво - рекао је “Гласу” Шехић.

На челу ЦИК-а тренутно је Суад Арнаутовић, а чланови те институције су Жељко Бакалар, Ирена Хаџиабдић, Ахмет Шантић, Владо Рогић, Јован Калаба и Вања Бјелица-Прутина.

Промјене до Нове године

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је у понедјељак након састанка са странкама “тројке” и ХДЗ-ом да су разговарали о измјенама Изборног закона у дијелу који се односи на ЦИК како би до Нове године услиједила промјена садашњег састава тог тијела.

- Република Српска сматра да је та комисија нелегално изабрана. Измјенама закона доћи ћемо у позицију да се изабере нови ЦИК - казао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана