Ћирилицу у ФБиХ уче уз помоћ Београда

Маријана Миљић Бјеловук
Ћирилицу у ФБиХ уче уз помоћ Београда

БАЊАЛУКА - Изучавање српског језика и ћирличног писма за малишане српске националости у ФБиХ представља ништа друго до апстрактан појам. Трачак наде да би се то могло промијенити улио је Београд који је спреман да помогне малобројне ђаке у Посавском кантону да овог љета уче о љепотама матерњег језика.

Иако у Уставу ФБиХ, али и у највишем правном акту Посавског кантона стоји обавеза изучавања српског језика за малишане српске националности у тамошњим школама, као и послије рата, тако и данас, скоро 30 година од примирја, ништа се није промијенило. Једноставно, тамо дјеци српске националности није дозвољено да добију групу националних предмета, чиме им је, једноставно речено, забрањено да уче српски језик и историју.

- Наша дјеца у ФБиХ не знају чак ни азбуку. У школи не уче о српском језику, једино то могу код куће са родитељима или у дружењу са другарима из Републике Српске. Није им дозвољено изучавање српског језика кроз регуларну школу, односно редован наставни програм иако је уставима БиХ, ФБиХ, Посавског кантона, али и Дејтонским мировним споразумом речено да су Срби конститутивни народ. Та прича, која је актуелна од завршетка рата, нажалост, и данас траје - казао је “Гласу” предсједник Српског грађанског удружења “Посавина” из Оџака Дамир Иветић.

Иако је и сам Омбудсман за људска права БиХ, наводи он, потврдио кршење људских права онемогућавањем малишанима да изучавају српски језик, власти у Посавском кантону остале су глуве и нијеме на све утврђене пропусте и изречене препоруке.

Једна од тема Свесрпског сабора, који је почетком прошлог мјесеца одржан у Београду, били су управо и проблеми са којима се суочавају Срби у ФБиХ, а акценат је стављен и на изучавање српског језика.

 - Резултат Свесрпског сабора је и имплементација пројекта одобреног од стране Владе Србије. Тако ће Министарство без портфеља, задужено за сарадњу са дијаспором, а на чијем је челу Ђорђе Миличевић, први пут помоћи пројекат промоције српског језика и јачање капацитета допунских школа. Тај пројекат биће реализован први пут након завршетка рата, а носилац свих активности је Удружење “Посавина” - поручио је Иветић.

Нагласио је да ће уз помоћ Београда ангажовати ваннаставно особље са територије Српске које ће за вријеме школског распуста одржавати наставу о српском језику.

- Кроз допунску наставу од 30 до 40 дјеце учиће о ћирилици. Нису то дјеца нижих разреда, већ се ради о ученицима који похађају седми и осми разред основних школа. Набавићемо им и одређене уџбенике из којих ће учити, али и основни школски прибор. Без српског језика смо нико и ништа, а то је циљ ФБиХ - навео је Иветић. 

Нагласио је да ће поменути пројекат којем је Београд дао зелено свјетло  увелико помоћи дјеци која се одлуче да своје образовање наставе у Србији или у Републици Српској.

- У претходном периоду увидјели смо велики хендикеп за ове школарце јер нису имали прилику да уче српски језик и писмо. То почињемо да мијењамо - закључио је Иветић.

Захвалност

Дамир Иветић навео је да је најновија помоћ из Београда још један доказ да је Србија као матица свих Срба, гдје год они живјели и радили, увијек спремна да заштити свој народ, али и да великодушно помогне у очувању идентитета и културе.

- Захваљујем предсједнику Србије Александру Вучићу, али и министру Ђорђу Миличевићу који су омогућили и дали нам повјерење да учимо наше основце српском језику - поручио је Иветић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана