Ћирилички саобраћајни знакови и даље мета вандала широм БиХ: Мржња за све генерације

Милош Васиљевић
Ћирилички саобраћајни знакови и даље мета вандала широм БиХ: Мржња за све генерације

БАЊАЛУКА - Шарање ћириличких табли, цртање ратних и фашистичких симбола на њима слика су коју је немогуће заобићи на путевима у БиХ. По вандализму предњачи западна Херцеговина, а посљедњи у низу испада десио се јуче на подручју Источног Сарајева.

Вандалима је сада засметала и табла добродошлице у Источно Сарајево са натписом “Добро дошли у Источно Сарајево, град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево”. Написан је увредљив садржајем упућен Србима, гдје, између осталог, пише “Алаху-екбер” и “Србе на врбе”.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић изразио је забринутост и казао да ово није први пут да су табле предмет иживљавања.

- Забрињавајуће је да је народ заведен мржњом према Србима и ту мржњу испољава на такав начин. Обратили смо се полицији у Источном Сарајеву да бисмо дошли до починилаца који треба да буду процесуирани - рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, забрињавајуће је ако су те поруке написала дјеца, јер то значи да се мржња према Србима преноси на нове генерације, а уколико су писале старији, то значи да мржња и даље траје.

- Ништа ново, али због опстанка нашег народа нећемо се бавити мржњом према њима и цијенимо их као комшије - казао је Ћосић.

Навијачки, ратни, фашистички симболи преплавили су и Мостар, а вандали љети прешарају готови сваки ћирилички натпис у том граду и околини. Замјеник предсједника мостарског Градског вијећа Велибор Миливојевић рекао је за “Глас Српске” да је највећи проблем што се овим нико не бави.

 - Ми све ове године нисмо у стању да то ријешимо. Ту нема истинске воље да то буде урађено, јер да је било жеље власт би нашла начин кроз промоцију и разговоре да просвијетли народ, јер је писмо потреба и право свих народа ове земље - рекао је Миливојевић.

Додаје да постоје јасне законске регулативе.

- Толико је година прошло од рата, а и даље се вртимо у круг. И данас имамо натписе и саобраћајне знакове који су прецртани или прелијепљени и то искључиво ћирилица. У овој земљи нема истинске жеље за рјешавање многих питања, а то је израженије што идете јужније и западније - рекао је Миливојевић.

Посланик Српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ Милан Петковић рекао је за “Глас” да осуђује испаде вандала и додаје да су у процедури измјене и допуне Закона о безбједности саобраћаја на путевима у којима је предвиђено посебно кажњавање оних који уништавају знакове на путу.

- Требало би да буду у процедури и измјене Кривичног закона, гдје ће посебно бити третирано то кривично дјело као уништавање јавне сигнализације, поред досадашњих дјела оштећења туђе ствари и јавних уређаја. На тај начин може се спријечити чињење таквих дјела, а сви починиоци морају бити строго кажњени - рекао је Петковић.

Уважавање

Љубиша Ћосић сматра да живот у БиХ може бити могућ само уз међусобно уважавање, којег тренутно нема.

- Имате апсурд у овој земљи да је прије 15 дана градоначелник Сарајева Бењамина Карић предвођена својом свитом уништила туђу ствар коју смо поставили и нико о томе не говори, иако смо поднијели адекватне пријаве - истакао је Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана