Чиновници остају без фиксних телефона ако им не замијене опрему

ГС
Чиновници остају без фиксних телефона ако им не замијене опрему

САРАЈЕВО - Како обје зграде заједничких институција у Сарајеву не би остале без фиксне телефоније, а што би се могло догодити већ за неколико мјесеци, из буџетске резерве потребно је издвојити 120.000 марака.

У питању су објекти Парламентарне скупштине БиХ и Зграде пријатељства између Грчке и БиХ, за које се мора надоградити телефонска централа.

"У јулу нас је телеком оператер упознао са чињеницом да се постојећа технологија и услуга ИСДН повлачи из употребе те да ће кориштење тренутне технологије и система фиксне телефоније у 2023. години бити немогуће са постојећом опремом", наведено је у Приједлогу одлуке о одобравању средстава из текуће буџетске резерве Служби за заједничке послове институција БиХ.

Како се додаје, да би се избјегла могућност проблема и застоја у функционисању фиксне телефоније у овим објектима, потребно је надоградити постојећу и набавити додатну опрему, која ће бити компатибилна са новим технологијама те омогућити несметано и квалитетно кориштење услуга фиксне телефоније.

"Тим пројектом створили би се услови за преузимање нове услуге од стране оператера те би се избјегло додатно улагање у набавку нових телефонских апарата и улагање у телефонске инсталације", истакнуто је у приједлогу, који је у форми консултација.

С обзиром на то да се није знало раније да ће овај проблем настати, та набавка уопште није предвиђена буџетом Службе за 2022. годину.

"Свјесни чињенице да је фиксна телефонија елементарна у самом функционисању свих институција које су смјештене у овим објектима, а уважавајући ограничене рокове те немогућности финансирања предметног пројекта из постојећег буџета, Служба је приморана захтијевати средства из текуће буџетске резерве", истиче се у споменутом приједлогу.

Службеници с којима смо разговарали кажу да нису примијетили проблеме на фиксној телефонији, али и наглашавају да су им фиксни телефони пријеко потребни.

"Засад све функционише како треба. Истина, некад давно је знала пуцати веза, али то је било баш давно, скоро да сам и заборавио за то, не знам ни које године је било. Нисам чуо за то да бисмо могли остати без телефона ако не надограде опрему. У сваком случају, незамисливо је да радимо без фиксне телефоније", рекао је за "Независне новине" један службеник, који ради у Згради пријатељства између Грчке и БиХ.

И Салих Карчић, предсједник Самосталног синдиката државних службеника и запосленика у институцијама БиХ, каже да без фиксне телефоније службеници не могу функционисати.

"Могу се користити мобители, али то су приватни бројеви. Не можете од другог министарства добити број приватног мобилног телефона. Ми смо сви умрежени у систем и преко фиксних телефона покривамо све институције. Генерално, не постоји начин да се другачије функционише. То ми је нова информација да су угрожени фиксни телефони", рекао је Карчић за "Независне новине".

Тачан број запослених у објектима Парламентарне скупштине БиХ и Зграде пријатељства између Грчке и БиХ није познат, већ само постоје процјене.

"У обје зграде има нас између 1.200 и 1.400", рекао је Карчић, док из Службе за заједничке послове институција БиХ нисмо успјели добити коментар до закључења овог броја "Независних новина".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана