Вријеђање Срба подвели под слободу говора

Вељко Зељковић
Вријеђање Срба подвели под слободу говора

БАЊАЛУКА - Одлука крњег Уставног суда БиХ да “повреда угледа Републике Српске и њених народа”, односно отворено вријеђање и ширење мржње не може представљати кривично дјело, врхунац је цинизма, али је и опасна порука те нови бачени “камен” на Српску и људе који у њој живе.

Каже ово за “Глас Српске” професор међународног права Срђан Перишић коментаришући недавну одлуку овог правосудног тијела који је, и поред тога што ради у крњем саставу без српских судија, наставио са радом разматрајући апелацију замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Дениса Звиздића.

Перишић каже да, ако изузмемо то што овај суд не може функционисати у садашњем саставу и доносити одлуке без српских судија, више него интересантно јесте то што је овај закон оспорен само у дијелу који се односи на члан 280а, а у ком се наводи да ће свака повреда угледа Републике Српске и њених народа бити третирано као кривично дјело.

- По тој њиховој логици све оно што су у неком протеклом периоду говорили поједини бошњачки званичници, али и поједини вјерски службеници, називајући Србе и Српску свакаквим погрдним именима, представља слободу говора, а још је горе то што они наводе да овај наводно спорни члан није у складу са европским конвенцијама - истакао је Перишић.

Сматра и како је ово више него лоша порука, али и једна врста дозволе да се с тим омаловажавањем Српске може наставити, како би се цементирао концепт да је у БиХ страдао само један народ те да једино он има право на право и правду, док су други “народ другог реда”.   

- То што су само овај члан прогласили спорним показује много тога, да је овај суд моћна полуга у спровођењу деградације Српске и свега што она представља српском народу који у њој живи. Није то нимало случајно. И онда нас те исте демократе критикују када укажемо на тако нешто - наводи Перишић.

Сматра и да је образложење овог суда - “да мијешање у слободу изражавања није неопходно у демократским друштвима”, више него смијешно, јер слобода говора не може бити нешто што потиче на мржњу, дискриминацију и утиче на ширење нетрпељивости, али и раздора, а што на крају може имати за посљедицу и подривање мира и стабилности у БиХ.

Наводно спорни члан

Крњи Уставни суд је недавно оспорио члан 280а Кривичног закона Српске у ком стоји да ће бити кажњено свако лице које “јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну”. Наведено је и “да ће кажњиво бити уколико неко Српску означи као агресорску или геноцидну творевину или њен народ агресорским или геноцидним”. На крају је наведено да од ове врсте одговорности неће бити имуни ни званичници, односно службена или одговорна лица која раде у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана