Чин храбрости и части: Данас обиљежавање операције „Халијард“

ГС
Чин храбрости и части: Данас обиљежавање операције „Халијард“

ДОБОЈ - Историјски догађај од републичког значаја - операција "Халијард - ваздушни мост", биће обиљежен данас у Бољанићу код Добоја.

"Халијард" је била највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Обиљежавању у Добоју присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Министар рада и борачко-инвалидске Данијел Егић подсјетио је ,да је у операцији "Халијард" спасено више од 500 савезничких пилота, највише америчких, које су обориле њемачке снаге над бившом Југославијом, јавља РТРС.

Операција „Ваздушни мост“, у САД позната као операција „Халијард“ (енгл. Operation Halyard), највећа је акција спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом свјетском рату, изведена на територији Србије. Спасавање је реализовано у сарадњи авијације САД и Југословенске војске у отаџбини под вођством генерала Драгољуба Михаиловића, при чему је евакуисано више од 500 савезничких пилота.

Највећи број њих евакуисан је са импровизованог аеродрома у селу Прањани 1944. године.

Операција „Халијард“ је дио шире спасилачке акције у којој је, на основу наређења генерала Ајре Икера, Јединица за спасавање ваздухопловних посада евакуисала укупно 5.700 америчких пилота, од којих је 2.350 евакуисано из Југославије. Значајан допринос у овој акцији дали су четници, са чије територије је евакуисано 1.532 ваздухопловаца, док је 818 пилота спасено са партизанске територије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана