Циљ формирање "Синдиката Републике Српске"

СРНА
Циљ формирање "Синдиката Републике Српске"

БАЊАЛУКА - Представници Синдиката управе Републике Српске потписали су данас споразум о заједничкој сарадњи са Струковним синдикатом доктора медицине Српске, Струковним синдикатом медицинских сестара и техничара Српске, Самосталним синдикатом радника у здравству и социјалној заштити Српске с циљем формирања заједничке синдикалне централе – "синдикат Републике Српске".

Предсједник Синдиката управе Божо Марић је за крај априла најавио одржавање иницијативног одбора заједничке синдикалне централе која ће, како је нагласио, бити репрезентативна, те да ће равноправно партиципирати у дијалогу социјалних партнера.

Он је истакао да грански синдикати неће морати да плаћају чланарину централи, већ ће то бити на "про боно" систему, како би и на тај начин допринијели побољшању положаја радника.

Марић је подсјетио да су ови синдикати својим ђеловањем допринијели и повећању плата радника.

Када је ријеч о платама у реалном сектору, Марић је нагласио да је неопходно увести најниже пореске основице, што је на неки начин Влада Српске и дефинисала у Програму економских мјера.

"Тражили смо да то буде уређено на законским основама, док је Влада Српске жељела да то уреди кроз колективне уговоре у привреди што ће бити знатно теже. У реалном сектору немамо синдикате који би могли да закључе те уговоре, већ ће Влада Српске морати да преузме ту обавезу да кроз економску рачуницу дођемо до најнижих пореских основица како бисмо сузбили сиву зону и феномен коверте", рекао је Марић новинарима у Бањалуци.

Он је подсјетио да је овај синдикат прије мјесец дана потписао споразуме и са Синдикатом радника унутрашњих послова, а у наредном периоду то је предвиђено и са синдиката из реалног сектора, медија те синдикатом из сектора енергетике и рударства. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана