Цикотић: Тренд смањења броја миграната у БиХ

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- У БиХ се у посљедње вријеме биљежи тренд смањења броја миграната и тренутно их је у прихватним центрима око 2.600, рекао је министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић, који у Скопљу учествује на министарској конференцији посвећеној управљању миграцијама на Балкану.

Цикотић је представио тренутну миграцијску ситуацију у БиХ, нагласивши да надлежне институције БиХ успјешно управљају овим процесом, саопштено је из Министарства безбједности у Савјету министара.

Он је нагласио да је за ефикасније управљање мигрантским токовима неопходно јачање регионалне и међународне сарадње, појачан надзор границе, те сарадња са међународним партнерима и цивилним друштвом.

Цикотић је указао на потребу унапређења комуникације са земљама поријекла и транзита, како би се подржао добровољни и присилни повратак.

У саопштењу се наводи да је на министарској конференцији разговарано о кључним изазовима у овој области, првенствено о заједничком одговору на кријумчарење миграната, трговину људима, заштиту жртава, повратку миграната и сарадњи земаља Балкана у овој области.

У оквиру конференције Цикотић се састао и са генералним директором Међународне организације за миграције /ИОМ/ Антониом Виторином. Тема састанка била је будућа сарадња Министарства безбједности у Савјету министара и ИОМ-а, те наставак партнерства у управљању миграцијама.

Цикотић је одржао састанак и са представником Заједничке платформе за координацију мјера Сањом Селак-Остојић о сарадњи БиХ и те платформе, посебно у организацији повратака илегалних миграната у земље поријекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана