Цикотић осуђен на три године затвора

Г.С.
Цикотић осуђен на три године затвора

Суд Босне и Херцеговине осудио је Селму Цикотића, бившег министра безбједности на три године затвора због злоупотребе службеног положаја.

Оптужница је Цикотића теретила да је у периоду од 2009. до 2011. године у договору са другим особама, с циљем прибављања користи искористио службени положај и погодовао фирми "Скаутт" из Загреба, чиме је оштетио буџет БиХ за 9,7 милиона КМ.

У оптужници се наводи и да је Цикотић мимо Споразума о коначно располагању свим правима и обавезама над покретном имовином из 2008. године и одлукама Предсједништва БиХ, донио и потписао двије одлуке о одобравању испоруке, односно замјене роба те четири рјешења о испоруци муниције.

Према оптужници, он је одобрио четири анекса на основне уговоре о продаји неперспективног наоружања и муниције закључене 2003. и 2004. године.

Приликом изношења завршне ријечи Тужилаштво БиХ је затражило да Суд БиХ донесе осуђујућу пресуду наводећи како ће на тај начин правосуђе показати да се жели борити против корупције и криминала "бијелих крагни".

Тужилаштво је навело како је смисао уговора са загребачком фирмом "Скаут" била продаја застарјеле и неперспективне покретне војне имовине, а да је оптужени Цикотић као министар одбране, дајући сагласности и мијењајући кроз анексе суштину уговора, погодовао купцу на штету буџета БиХ.

Одбрана је тражила ослобађање, негирајући одговорност Цикотића.

Цикотић је, подсјетимо, 2020. године изабран за министра безбједности у Савјету министара БиХ.

На првостепену пресуду постоји могућност жалбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана