ЦИК заглибио у незаконитостима

Милијана Латиновић
ЦИК заглибио у незаконитостима

БАЊАЛУКА - Необјављивањем утврђених резултата за предсједника Републике Српске Централна изборна комисија БиХ изазвала је негодовање владајуће коалиције у РС, која поручује да је то покушај урушавања републичких институција и да ЦИК ту грешку треба што прије да исправи.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је за "Глас Српске" да је ЦИК наставио у маниру нелегалног дјеловања.

- Све ово је покушај дестабилизације Републике Српске и прављење "случаја" тамо гдје он не постоји, у намјери да се издејствује повољна политичка гарнитура онима који управљају ЦИК-ом и, нажалост, дијелом наше опозиције - истакла је Новаковић Бурсаћ.

Са њом је сагласна члан Предсједништва СНСД-а Сања Вулић, која је казала да је ријеч о директном покушају урушавања републичких институција. Констатовала је да ЦИК свјесно и намјерно жели да Српску остави у вакууму.

Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић рекао је "Гласу" да је ЦИК својим одлукама ушао у незаконите радње у току, а и послије изборне ноћи.

- Не одрађујући оно што је њихова обавеза и окривљујући своје чланове, бирачке одборе, шест људи поништава оно што је радило на хиљаде чланова одбора. Не проглашавајући резултате за предсједника Републике, а проглашавајући за све остале нивое, говори о неодговорности и несхватању овог процеса - рекао је Чубриловић.

Додао је да су грађани рекли своје, те да је ЦИК ту да то констатује.

- Ако је и било евентуално неких неправилности, оне су морале на вријеме да се региструју, још у току изборне ноћи или други дан и да се отклоне. Ничега тога није било, а сад накнадна памет заиста никоме не треба. Улазећи у незаконитости тешко се може на законит начин изаћи из тога. Очекујем да ЦИК, ако је уопште могуће, исправи ту грешку и констатује резултате за које су грађани рекли да су такви какви јесу, без обзира на то да ли се то некоме чинило задовољавајуће или мање прихватљиво - упозорио је Чубриловић.

Предсједник УС-а Ненад Стевандић рекао је да је, након необјављивања резултата општих избора у БиХ за предсједника и потпредсједнике РС, потпуно јасно да ЦИК-ом управља неко други.

- ЦИК ће радити онако како му неко споља каже, а и домаћи актери у ЦИК-у вјероватно су оруђе у нечијим рукама - рекао је Стевандић, који сматра да је изводљиво вратити надлежности за изборе на републички ниво, те да је потребно радити на томе.

Предсједник НПС-а Дарко Бањац казао је да је очигледно да ЦИК БиХ ради под притиском, али да се не смије дозволити да воља народа буде прекрајана.

- ЦИК је направио преседан, али и контролно бројање, па и реакције опозиције говоре да је Милорад Додик изабрани предсједник Српске - поручио је Бањац.

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак рекао је јуче да је необјављивање утврђених резултата за предсједника Српске потврда да је ПДП са својим партнерима био у праву, те да су, како каже, конкретно и садржајно указали на све проблеме и на то да избори за предсједника РС нису били фер и да се догодила изборна крађа.

- Информације са поновног бројања показују да су неслагања огромна. Важно је да грађани разумију да не одређује само бројање гласова изборни процес, него да се мора довести до краја све што се дешавало, од масовног гласања слијепих, гласања у туђе име и томе слично - казао је Црнадак и најавио да ПДП припрема приговоре и за остале нивое власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана