ЦИК: За Дом народа Парламента ФБиХ недостају још четири делегата

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ додијелила је данас недостајуће мандате за двоје Срба, једног Бошњака и три из реда осталих за Дом народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/.

Недостају још четири мандата - један из реда српског народа и три из реда осталих који ће бити попуњени након правоснажности данашње одлуке да би овај федерални дом био попуњен са 80 делегата, саопштено је из ЦИК-а БиХ.

"Преостала четири мандата у Дому народа Парламента ФБиХ - један из реда српског народа и три из реда осталих, ЦИК ће попунити у складу са Критеријумима и поступком попуне недостајућих мандата у Дому народа Парламента ФБиХ након правоснажности данас усвојених одлука", закључује се у саопштењу.

Мандати у Дом народа Парламента ФБиХ додјељују се Србима Зори Дујмовић и Бранки Цвијетић, Бошњакињи Аиди Обућа и Кенану Магоди, Албину Зухрићу и Вибору Ханџићу из реда осталих.

У складу са измјенама Изборног закона БиХ, кантонална законодавна тијела бирају 80 делегата у Дом народа Парламента ФБиХ - по 23 из реда српског, хрватског и бошњачког, те 11 из реда осталих, али је увидом у утврђене резултате посредних избора у овај дом изабрано 70 делегата тако да недостаје 10 делегата, и то три из реда Срба, један из реда Бошњака и шест из реда осталих.

ЦИК врши поновну расподјелу мјеста која се не могу попунити из једног кантона одмах по завршетку првог круга избора делегата у Дом народа федералног Парламента неизабраном кандидату који има највиши количник на свим листама које се кандидују за одговарајући конститутивни народ или групу осталих у свим кантонима.

Имајућу у виду све наведено, ЦИК је данас донио одлуке о примјени члана 10.16 став /2/ Изборног закона БиХ и расподјели мандата делегатима из реда бошњачког и српског народа и реда осталих у Дом народа Парламента ФБиХ, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана