ЦИК уклонио више од 200 кандидата због кршења Изборног закона

Вечерње новости
ЦИК уклонио више од 200 кандидата због кршења Изборног закона

БАЊАЛУКА – Изборни закон БиХ, који је наметнуо Кристијан Шмит и по којем ће бити одржани локални избори у октобру ове године, забрањује члановима повезаним са радом политичких партија да буду именовани за предсједнике и замјенике предсједника бирачких одбора.

Због тога је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ са листе за бирачке одборе уклонила више од 200 кандидата.

Поред тога, ЦИК је одбио и 327 кандидата који су се пријавили на јавне конкурсе за челне људе или замјенике бирачких одбора у основним изборним јединицама у БиХ.

Чланица ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић каже да ЦИК спроводи озбиљне провјере.

– Провјеравамо да ли су на листама кандидата за ове или претходне изборе, службене странице странака, Фејсбук-странице, тражећи податке о лицима која су у одборима и органима странака, а онда и приватне Фејсбук-профиле кандидата, да видимо има ли неких објава. Тражили смо податке од општинских изборних комисија да помогну у том послу, прегледају своје листе кандидата. И ту се могућности наших провјера завршавају – казала је Хаџиабдићева.

У ЦИК-у кажу да не могу приступити регистру чланова странака, што им отежава провјеравање да ли пријављене особе обављају неку дужност у странци.

Из невладиног сектора који прати изборне процесе поручују да су бирачки одбори одговорни за законито спровођење изборног процеса. Међутим, како кажу, због неодговорних чланова који раде по налогу својих политичких партија, бирачки одбори су заправо одговорни за незаконито спровођење избора.

Све то је, према ријечима Вехида Шехића из Коалиције "Под лупом", разлог зашто се мора инсистирати на увођењу нових технологија.

– Одговорно тврдим да поједине политичке партије своје младе људе наговарају да се пријаве као нестраначки посматрачи Коалиције "Под лупом" – каже Шехић.

Он истиче да живимо у неморалном и неодговорном друштву, у којем, између осталог, чланови бирачких одбора фалсификују изборну вољу.

– Стварно би требало подузети мјере према политичким субјектима за које се докаже да крше Изборни закон. Није довољно казнити само члана бирачког одбора, него и оног ко га подстиче да то ради. Институције би требало да раде свој посао – истиче Шехић, пишу Вечерње новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана