ЦИК: У законодавству БиХ не постоји институт опозива чланова комисије

Г.С.
ЦИК: У законодавству БиХ не постоји институт опозива чланова комисије

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ саопштила је данас да у Изборном закону БиХ, нити било ком другом закону не постоји правни институт опозива чланова Комисије.

"Опозив као поступак смјене јавних функционера, који се проводи прије истека времена на које су изабрани мора бити прописан уставом и законима и предвиђен за искључиво ванредне ситуације", навели су из ЦИК-а.

Како су прецизирали, у домаћем правном поретку опозивом се врши смјена само инокосних представника извршне власти, никада колективних органа, и то најчешће начелника општина, односно градоначелника градова, о чему одлучују бирачи.

Из ЦИК-а су прецизирали да су саопштење издали поводом прилога емитованог у јучерашњем Дневнику 2 РТВ ФБиХ, у којем је бивши члан Комисије Вехид Шехић рекао да може доћи до престанка мандата чланова ЦИК-а прије него он истекне, опозивом, у складу са законом.

У саопштењу ЦИК-а се наводи да су свјесни чињенице да поједини политички субјекти и страначки званичници интензивно воде кампању против чланова Комисије, али сматрају "да то не би требало да буде разлог да они који у јавном простору наступају као независни политички аналитичари јавно промовишу законски непостојеће конструкције".

"Једини регулатор законитог рада ЦИК-а јесте Суд БиХ", истичу из Комисије и наводе да је у периоду од расписивања избора до краја 2022. године, у вези са изборним процесом, Апелационом одјељењу Суда БиХ уложено 467 жалби на одлуке ЦИК-а, од чега је Суд БиХ у 457 или 96 одсто случајева потврдио одлуку Комисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана