ЦИК представио опрему за пилот-пројекат за 165 бирачких мјеста

Срна
ЦИК представио опрему за пилот-пројекат за 165 бирачких мјеста

САРАЈЕВО - У Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ данас је представљена опрема за пилот-пројекат заснован на Стратегији унапређења транспарентности, интегритета и ефикасности изборног процеса у БиХ, који ће бити реализован на 165 бирачких мјеста у 10 основних изборних јединица.

Предсједник ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је опрема званично преузета и да је набављена за потребе пилот пројекта за идентификацију бирача и трансмисију резултата, који се реализује уз подршку Делегације ЕУ у БиХ.

-Набављено је 175 лаптопа, 175 уређаја за електронску идентификацију путем отиска прста, као и 175 читача личних докумената - рекла је Хаџиабдићева на презентацији у Центру за едукацију ЦИК-а.

Хаџиабдићева је истакла да ће пилот-пројекат бити спроведен на 165 бирачких мјеста у 10 изборних јединца Стари Град Сарајево, Тешањ, Добој, Бијељина, Требиње, Градишка, Горажде, Сански Мост, Зворник и Шамац.

-ЦИК БиХ ће Парламентарној скупштини БиХ подносити периодичне извјештаје о процедурама и предузетим мјерама о спровођењу пилот пројекта, а наш први извјештај биће упућен крајем јула и очекујемо да ће сви неопходни предуслови бити обезбијеђени до дана избора - рекла је Хаџиабдићева.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер рекао је да је изборни процес окосница демократије и да ЕУ ни на који начин не оспорава суштински дио измјена и допуна Изборног закона и да би добро било да домаћи политичари уђу у доношење самосталног рјешења.

Он је додао да се нада да ће и ови пилот-пројекти допринијети побољшању изборног процеса.

Навео је да овај пилот пројекат обухвата подручја из цијеле БиХ, да је ријеч о донираној добро познатој опреми која се користи у различитим дијеловима свијета, те да се нада да ће резултат овог пилот пројекта бити добра основа за опште изборе 2026. године.

-ЕУ ће и даље подржавати пројекте и путем наших претприступних фондова обезбијеђено је око два милиона евра додатне подршке за ЦИК-у - напоменуо је Сатлер.

Директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) Алмир Бадњевић рекао је да се нада да ће овај пилот-пројекат бити успјешно завршен.

 

-Укупан пројекат који финансира ЕУ вриједан је 600.000 евра - рекао је Бадњевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана